2014.01.02.
Nem is annyira steak, sokkal inkább egy szalonnával tűzdelt sertéskarajról van szó.
Hozzávalók:
1 kg csontozott sertéskaraj (egyben)
só
őrölt feketebors
őrölt köménymag
sertészsír (a házi a legjobb)
25 dkg füstölt kenyér szalonna
1 nagyobb fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
3 evőkanál fűszerpaprika
2 dl víz
Elkészítés:
1. A húst megmossuk, megszárítjuk, majd egy hegyes késsel mélyedéseket vágunk a tetejére.
2. Egy kis tálban összekeverjük a sót, a borssal és a köménymaggal. Ezzel a fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük a húst.
A szalonnából vastagabb csíkokat vágunk és beletesszük a mélyedésekbe. Egy fanyárs segítségével rögzítjük a szalonnacsíkokat. Lehet hurokötözést is alkalmazni, a lényeg, hogy sütés közben ne nyílon szét a hús a mélyedéseknél.
Az így elkészített húst tepsibe tesszük és a felolvasztott, fűszerpaprikával elkevert sertészsírral leöntjük. A tepsibe cikkekre vágott vöröshagymát és 6 gerezd fokhagymát teszünk és felöntjük 2 dl vízzel.
3. Előmelegített sütőben 200 C fokon, 2 órán keresztül sütjük. Közben időnkét saját levével meglocsoljuk és forgatjuk is.
Az elkészült husi pirosas és ropogós tetejű. Ne vágjuk fel egyből, mert így elveszítenénk a hús szaftját, mely a meleg húsból minden ízanyaggal együtt a vágódeszkánkon landolna. Ráadásul hidegen lehet csak szép, vékony szeleteket vágni. Így a sütés után pihentetjük, és csak ha már meghűlt, akkor szeleteljük fel.
Tálaljuk majonézes lencsesalátával vagy bulguros lencsesalátával.