2017.07.31.
A rakott kelkáposzta alapvetően nem túl kalóriadús étel. Rizses hús és párolt káposzta tejföllel, a gurméknak egy kevés reszelt sajttal a tetején. De ha a hűtőből előkerül a házi füstölt szalonna és a jól bevált fokhagymás majonézem is, akkor egy brutális rakott kel kerekedik ebédre, melynél nem érdemes számolni a kalóriákat, csak élvezni az ízeket.
Hozzávalók (4 személyre)
- 8 db kelkáposzta levél
- 250 g darált sertés lapocka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 200 g füstölt kenyérszalonna
- ½ zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 125 g rizs (gyors rizs)
- só
- 3 csipet őrölt fekete bors
- 3 csipet őrölt fűszerkömény
- 2 csipet majoránna
- 2 ek. fűszerpaprika
- 2 dl víz
- 150 g trappista sajt
- 2 db tojás sárgája
- 2 dl tejszín (30% zsírtartalmú)
- 4 szelet bacon szalonna
a fokhagymás majonézes öntethez:
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál fehérborecet vagy tárkonyecet
- só
- őrölt fekete bors
- 5 evőkanál majonéz
Elkészítés
1. A rizst megfőzzük. A kelkáposztát leveleire szedjük. A vastagabb szárrészeket kivágjuk és alaposan megmossuk. Egy lábosban sós, őrölt köménymagos vizet forralunk, és apránként beletesszük a káposzta leveleket néhány percre. Nem kell puhára főzni, csak addig maradjon a vízben, amíg egy kissé össze nem esik. Ha kész, szűrőkanállal kivesszük és teljesen lecsepegtetjük.
2. A szalonnát felkockázzuk. Felét félretesszük, a másik felét pedig egy serpenyőben zsírjára pirítjuk. Beletesszük a szalonna bőrét is, hogy még intenzívebb legyen az íze. Ha már félig ropogós, akkor hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Együtt pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymaggal megszórjuk. A húst pirosra pirítjuk a szalonna zsírban. Félidőben hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és a paprikát. Együtt pirítjuk.
4. Tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, melyet elkeverünk, majd 2 dl forró vízzel felöntünk. Zúzott fokhagymát adunk hozzá. Kisebb lángon 5 percig főzzük.
5. Hozzákeverjük a kifőzött rizst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és majoránnával megszórjuk.
6. Egy kisebb hőálló tálat vagy jénait kibélelünk az előfőzött káposztalevelekkel. Belekanalazzuk a rizses tölteléket, majd káposztalevelekkel betakarjuk az egészet.
7. Már csak egy fincsi szósszal kell leöntenünk. Ez a szokásos tejföl helyett, ezúttal egy szalonnás tejszínes öntet lesz. Ehhez a tojás sárgáját összekeverjük a tejszínnel és sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük. A maradék szalonnát zsírjára pirítjuk, és lassan ráöntjük a tejszínes keveréket, alaposan elkeverjük, ügyelve arra, hogy a tojás ne csapódjon ki. Morzsolt majoránnával ízesítjük, és átforraljuk.
8. A tejszínes öntettel alaposan meglocsoljuk a káposzta tetejét, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített, 200 C fokos sütőbe tesszük 30 perce.
9. Tálalásnál fokhagymás majonézes öntettel meglocsoljuk. Ezt úgy készítjük, hogy egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a megtisztított fokhagymákat egészben. Kivesszük, majd egy mozsárban pépesre zúzzuk. Sózzuk, őrölt fekete borssal megszórjuk, olívaolajjal felöntjük, és hozzákeverjük az ecetet, majd a majonézt.
10. Utolsó felvonáskánt ropogósra sütött bacon szalonnával díszítjük.