2014.07.23.
A csirkepörkölt megint egy magyaros, igen lakató étel, mely nálunk nagy családi kedvencnek számít.
Hozzávalók (6 személyre):
4 db csirke alsó comb
4 db csirke felső comb
4 db csirkeszárny
(lehet bele tenni csirkemellet is)
4 db nagyobb vöröshagyma
2 db fokhagyma
2 ek. fűszerpaprika
3 csipet őrölt feketebors
3 csipet őrölt fűszerkömény
só
2 db tv paprika
2 db paradicsom
étolaj
a galuskához:
1 kg finomliszt
3 db tojás
3 ek. só
víz
Elkészítés:
1. Kockára vágjuk a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. A húst megtisztítjuk, ha szükséges szőrtelenítjük. (Én gyertyaláng felett szoktam.)
2. Étolajon aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a paprikát és üvegesre pároljuk. Tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot és egy zúzott fokhagymát.
3. Kevés vízzel felöntjük és visszatesszük a tűzre. Felforraljuk, majd beletesszük a húsokat. Fűszerezzük. Kevés vizet öntünk még rá, úgy, hogy félig ellepje a húsokat. Kb. egy óráig fedő alatt főzzük. Közben az elpárolgó vizet szükség szerint pótoljuk. Mielőtt levesszük a tűzről, adjunk hozzá még egy zúzott fokhagymát.
4. Sós vizet forralok a galuskához. Egy keverőtálba öntöm a lisztet és hozzáadom a tojásokat. Jól megsózom (kb. 3 ek. só kellhet bele). Hozzáöntök annyi vizet, hogy sűrű ragadós tésztát kapjak. Forrásban lévő vízbe két adag galuskát szaggatok. Közben elkeverem. Megvárom, hogy újra felforrjon a víz, majd tésztaszűrővel kiveszem. Vízzel leöblítem, alaposan lecsepegtettem és egy tálba teszem. Az elkészült csirkepörkölt zsírjából le lehet szedni egy-két kanállal és el lehet keverni a galuskával, hogy ne álljanak össze a szemek. Illetve keverhetünk hozzá egy evőkanál vajat is. Nagyon finom lesz tőle.
Uborkasalátát kínálok hozzá.