2016.07.07.
Francia ihletésű rakott burgonya vajjal, tejszínnel és házi kolbásszal. Finom egytálétel, mely egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Valójában ez egy Anna-burgonya kicsit felturbózva. Az Anna-burgonya köretnek számít, mint ahogyan ebben a receptben már láthattátok. Némi házi kolbásszal (vagy akár házi szalonnával) viszont úgy felturbózhatjuk, hogy főfogásnak is tökéletes. Lehet, hogy ezután majd mindig így készítjük a rakott burgonyát.
Hozzávalók (4 személyre)
6-8 db burgonya
1 db vöröshagyma
200 g házi kolbász
150 g reszelt sajt
3 ek. vaj
250 ml OKÉ habtejszín (vagy más magas zsírtartalmú főzőtejszín)
só
őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
Elkészítés:
1. A vöröshagymát finomra vágjuk, a kolbászt vékony szeletekre, a sajtot pedig lereszeljük.
2. A tejszínt egy tálba öntjük és ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. Alaposan elkeverjük.
3. A vajat egy tálkában felolvasztjuk.
4. A burgonyát megtisztítjuk és 1-2 mm vastag szeletekre vágjuk. Nem szabad beáztatni, mert ekkor elveszítenénk a keményítő ragasztóhatását.
5. Egy hőálló tálat először kevés olvasztott vajjal meglocsolunk, és ebbe helyezzük a burgonyaszeleteket. Megsózzuk, majd ismét meglocsoljuk olvasztott vajjal. Megszórjuk a finomra vágott vöröshagymával, majd ráhelyezzük a karikára vágott kolbászt. Ezután következik még egy réteg burgonya. Sózás, vajas locsolás, majd hagyma, kolbász és ismét burgonya, ameddig el nem fogynak az alapanyagok. A tetejét burgonyával fejezzük be.
Az egészet leöntjük az ízesített tejszínnel, majd rászórjuk a sajtot és 150 C fokos sütőben kb. 30-40 percig sütjük.
# rakott krumpli # francia rakott burgonya # egytálétel # ebédre # egyszerű receptek # francia receptek #magyaros receptek #burgonyás ételek #gluténmentes ételek #gluténmentes recept #anna burgonya #tejszínes burgonya #egyszerű ebéd