2016.09.19.
Egy őszi hangulatú recept omlós sült csirkével és fahéjas gyümölcsökkel, melyet a friss kakukkfű tesz igazán különlegessé.
Hozzávalók (2-3 adag):
a sült csirkéhez:
300 g bőrős-csontos csirkemell
só
őrölt fekete bors
2-3 friss kakukkfűág
1 ek. vaj (pl: Ír vaj)
sütőzacskó
a gyümölcsraguhoz:
1 fürt szőlő
2 db őszibarack
2 csipet őrölt fahéj
6 ek. méz
1 dl fehér bor (lehetőleg édes, de olaszrizlinggel is nagyon finom)
a kakukkfüves burgonyapüréhez:
6-8 db burgonya
só
2 ek. tejföl
2 ek. vaj
3 dl tej
1 marék lemorzsolt, friss kakukkfű
Elkészítés:
1. Csirkét megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőzacskóba helyezzük. A zacskóba tesszük a vajat és a megmosott kakukkfűágakat is. A lezárt zacskót egy tepsire helyezzük és 200 C fokon kb. 30-40 percig sütjük. Az utolsó 10 percben felvágjuk a zacskót, hogy a csirke bőre ropogósra piruljon.
2. A gyümölcsragu elkészítéséhez a szőlőszemeket félbevágjuk és kimagozzuk, az őszibarackot meghámozzuk, magját kiszedjük és felkockázzuk a húsát.
Egy kisebb lábosban habzásig hevítjük a kb. 6 ek. mézet. Majd beletesszük a gyümölcsöket. Megszórjuk fahéjjal, átkeverjük, majd felöntjük a borral. Felére elforraljuk a levét. Rövid ideig állni hagyjuk, így egy picit sűrűbb lesz.
3. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük.
Ha megfőtt, leöntjük róla a vizet és még forrón hozzáadjuk a vaj felét és a tejfölt. Kézi robotgéppel elkeverjük, és közben hozzáadagoljuk a tejet a kívánt sűrűségtől függően. Sózzuk, és még egyszer átkeverjük.
Egy kisebb lábosban felolvasztunk egy evőkanál vajat. Beleteszünk két teáskanál morzsolt, friss kakukkfüvet és rövid idő alatt megfonnyasztjuk. Ezzel a kakukkfüves vajjal átkeverjük a burgonyapürénket.