2014.11.24.
Egy kisebb családi összejövetel alkalmával kemencében sütöttünk előbb oldalast, majd egy tököt végül pedig papsipkát. A kemence melegét jól ki kell használni, nekünk nagyon jól sikerült.
Az ételeket sütőben is könnyedén el tudjuk készíteni az alábbi recept alapján.
Hozzávalók (4-6 személyre):
az oldalashoz:
1 kg oldalas
só
őrölt fekete bors
őrölt köménymag
morzsolt majoránna
fokhagyma-granulátum
1 dl világos sör
3-4 ek. sertészsír
a körethez:
300 g burgonya
4 ek. étolaj
ugyanaz a fűszerkeverék, melyet az oldalashoz használtunk
Elkészítés:
1. Az oldalast a megadott fűszerekkel alaposan bedörzsöljük, és egy napig pácoljuk. Másnap egy fedeles jénai tálba, vagy tepsibe tesszük, hozzáadjuk a zsírt, sört öntünk alá és fedő alatt 200 C fokon 1 óráig sütjük.
Az utolsó 10 percben vegyük le róla a fedőt, hogy ropogós kéreg is kialakuljon.
2. A burgonyát meghámozzuk, és nagyobb cikkekre vágjuk. A fűszerkeverékkel és az olajjal alaposan átkeverjük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
3. A sütőtökök nagyobb darabokra vágjuk és tepsibe tesszük. 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Az oldalast a burgonyával tálaljuk és borban sült zöldségeket (recept itt) is kínálhatunk hozzá.
Desszertként szintén kemencében sült papsipkát (recept itt) ajánlok.