2014.07.24.
Csodás élmény, amikor a vágásnál a húsból kifolyik a fűszeres vaj az ember tányérjára. Ahhoz, hogy sütésnél ne veszítsük el az összes vajat, trükköket kell alkalmazni. Ezeket is leírom.
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg jércemell
finomliszt a bundázáshoz
40 dkg reszelt sajt
2 db tojás
5 ek. vaj
1 tk. mustár
zsemlemorzsa a bundázáshoz
só
étolaj a sütéshez
2 csipet reszelt szerecsendió
a körethez:
1 kg burgonya
2 dl tej
2 ek. vaj
só
víz
2 db nagyobb sárgarépa
1 csomó petrezselyemzöld
Elkészítés:
1. A sajtot lereszeljük és vajjal, sóval, reszelt szerecsendióval, mustárral összekeverjük. (Tehetünk bele még zöldfűszereket is.) Ezt a vajas keveréket folpackba csomagoljuk. Henger alakúra formázzuk és 15 percre betesszük a fagyasztóba, hogy a vaj megdermedjen és könnyebben lehessen beletölteni a husiba.
2. A jércemellet felszúrjuk, hogy tölthető legyen. A vajjal összekevert sajtot belenyomkodjuk. A lényeg, hogy egyenletesen töltsük be a jércébe. Fogpiszkálóval tűzzük össze a nyílást. Henger alakúra formázzuk, majd hűtőbe tesszük, és így is dermesztjük egy rövid ideig.
3. Addig a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet. Elkeverjük benne a vajat, hozzáadjuk a tejfölt, a tejet és robotgéppel habosra keverjük. Szükség esetén sózzuk.
4. A húst kivesszük a hűtőből, sózzuk és bécsi módon bundázzuk: liszt+tojás+zsemlemorzsa. Bő olajban kisütjük. Kb. 9 perc kell neki. Ha már kezd kifolyni a vaj belőle, akkor már biztosan jó. (Óvatosan fordítsuk meg.) Lecsepegtetjük.
5. A sárgarépát megpucoljuk és felszeleteljük. Sós vízben roppanósra főzzük. Majd egy serpenyőben vajat olvasztunk, rátesszük a lecsepegtetett főtt répát és finomra vágott petrezselyemzölddel átforgatjuk.