2014.09.22.
Egy igazán keleti ízvilágú ételt varázsolhatunk az asztalunkra ezzel a recepttel. Az édeskés gyümölcsragu kitűnően kiegészíti a fűszeres csirkemellet.
Hozzávalók (4 személyre):
700 g jércemell
só
őrölt fekete bors
2 db tojás
100 g liszt
150 g szikkadt fehér kenyér a morzsának
100 g kókusz-reszelék
párolt rizs köret
a gyümölcsraguhoz:
bármilyen gyümölcs (itt most 1 db alma, 1 db narancs és 1 db körte volt, de tehetünk bele szőlőt vagy banánt is)
2 csipet őrölt fahéj
6 ek. méz
1 dl fehér bor (lehetőleg édes, de olaszrizlinggel is nagyon finom)
Elkészítés:
1. A gyümölcsraguval kezdjük. A gyümölcsöket megtisztítás után 1 cm-es kockákra vágjuk. Ha narancsot használunk, akkor a két végét vágjuk le, majd oldalról is vágjuk le a héját, úgy hogy ne maradjon rajta fehér rész. Ezután a hártyák közül vágjuk ki a narancshúst. Az így kapott narancs filét kockázzuk fel. A hártyákban maradt narancslevet pedig nyomkodjuk ki egy tálba és használjuk fel a gyümölcsraguhoz. A felkockázott almát citromlével locsoljuk meg.
Egy kisebb lábosban habzásig hevítjük a kb. 6 ek. mézet. Majd beletesszük a gyümölcsöket és a gyümölcslevet is (narancs és citromlé). Megszórjuk fahéjjal, átkeverjük, majd felöntjük a borral. Felére elforraljuk a levét. Rövid ideig állni hagyjuk, így egy picit sűrűbb lesz.
2. A jércét előkészítjük, vékony szeleteket vágunk belőle, klopfoljuk és besózzuk, őrölt borssal megszórjuk.
3. A szikkadt kenyér héját levágjuk és a belső részét a sajtreszelő legnagyobb lyukán lereszeljük (és már kész is a panko morzsa házilag). Ezt összekeverjük kókuszreszelékkel fele-fele arányban.
A húst előbb lisztbe, majd felvert sózott tojásba végül a kókuszos morzsában forgatjuk meg.
Bő, forró olajban kisütjük (olajsütő 170 C fok- kb. 10 perc) majd lecsepegtetjük.
Párolt rizzsel tálaljuk.