2013.12.02.
A ”sima” töltött káposztától megkülönbözteti,hogy Kolozsvári szalonnát, debreceni kolbászt (mindkettő füstölten az igazi), és valamilyen sült húst (pl.: sertéskarajt) is tartalmaz. Sokáig eltartható és kitűnő karácsonyra is. Sokáig eltartható és kitűnő karácsonyra is.
A képen látható Kolozsvári töltött káposzta bográcsban készült 20 személyre.
Hozzávalók (kb. 20 személyre):
5 kg savanyú káposzta
1 kg savanyúkáposzta-levél
2 kg darált sertéshús
0,5 kg rizs
2 szelet tarja és 4 szelet sertéskaraj, vagy más sertés hús (a legjobb valamilyen csontosat választani pl.: oldalas)
6-7 db debreceni kolbász
1 kg kolozsvári füstölt szalonna és 1 kg más zsírosabb szalonna (pl.: kenyérszalonna)
4 db tojás
5 db vöröshagyma
2 egész fej fokhagyma
5 evőkanál fűszerpaprika
5 evőkanál sertészsír
3 evőkanál őrölt feketebors
4 evőkanál őrölt köménymag
5 evőkanál morzsolt majoránna
5 db babérlevél
3 db paradicsom
2 db zöldpaprika
víz
alaplé (vagy maradék marhahúsleves, de olyan lé is nagyon jó, amiben valamilyen füstölt húst főztünk pl.: füstölt sonka leve)
a tálaláshoz: tejföl
Elkészítés:
1. A zsírosabb szalonnát apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben ropogósra sütjük. Kiszedjük a zsiradékból és félretesszük. A visszamaradt zsírban megdinszteljük a szintén apróra vágott vöröshagymát (2 db hagymát).
2. A darált húst egy nagyobb keverőtálba tesszük és hozzáadjuk a sült szalonnát, a megdinsztelt hagymát, a fokhagyma felét összezúzva, és a következő fűszereket: só, őrölt feketebors, őrölt köménymag, fűszerpaprika, morzsolt majoránna. Hozzáadjuk a 4 egész tojást és az átmosott, átválogatott majd leszűrt rizst. (Erdélyben csombort is tesznek bele).
Ezt a keveréket jól összedolgozzuk.
3. A káposztalevelekből kivágjuk a vastagabb rostokat és egy gombócnyi tölteléket teszünk a levélre a darált húsból, majd két végét betűrve felgöngyöljük.
4. A kolozsvári szalonna felét felkockázzuk és a maradék vöröshagymával, fokhagymával együtt megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot. Ha ez a lecsós alap egy kissé összeseik, akkor levesszük a tűzről és félretesszük.
5. A hússzeleteket megmossuk, megtisztítjuk, majd lecsepegtetjük. Sóval és őrölt fekete borssal fűszerezzük, majd kevés sertészsíron mindkét oldalát pirosra sütjük. A megsült húsokat kivesszük és félretesszük.
6. Egy nagyobb lábasba (vagy bográcsba) olvasztott zsírt teszünk, erre rakjuk a sült hús szeleteket.
Majd egy réteg káposzta (az összes káposzta 2/3-ad része) következik. Erre teszünk néhány kanállal a lecsós alapból, és rátesszük a káposztalevelekbe csomagolt töltelékeket és a babérleveleket.
Még egy réteg lecsós alap, és a tejére rátesszük a maradék káposztát. Lenyomkodjuk és felöntjük annyi folyadékkal, hogy majdnem ellepje.
Fedővel letakarva lassú tűzön, az edényt időnként rázogatva kb. 3 óra alatt készre főzzük.
Az utolsó fél órában tegyük bele a megpucolt debrecenit, melyet, ha megfőtt vegyük ki és bevagdosás után süssünk meg egy serpenyőben.
A maradék szalonnából csináljunk kakastaréjt.
Csinálhatunk hozzá egy zsemleszínű rántást vagy tejfölös habarást is. Ekkor a töltelékeket vegyük ki, és rántással vagy habarással együtt forraljuk át maradék káposztát.
Tálalás: a forró aprókáposztát a tálra merjük, ráhelyezzük a tölteléket, mellé a sült debrecenit és fűszerpaprikába mártott sült szalonnát. Felmelegített tejföllel meglocsoljuk.