2014.09.12.
Könnyen elkészíthető mediterrán finomság, mely nem igényel sok időt, így akár a sietős hétköznapokon is feltálalhatjuk. Hétvégére viszont, illik hozzá egy pohár jófajta fehérbort is fogyasztani.
Hozzávalók (4 személyre):
500 g csirkemell filé
250 g reszelt trappista sajt
250 g tejföl
75 g Kőröshegyi sonka (használhatunk másfajta sonkát is, de ennek kellően füstölt az íze)
125 g csemegekukorica (konzerv)
1 tk. szárított bazsalikom
1 tk. őrölt rozmaring
tengeri só
őrölt fekete bors
étolaj a sütéshez
a bazsalikomos sült burgonyához:
800 g burgonya
1 ek. szárított bazsalikom
1 ek. olívaolaj
2 csipet őrölt fekete bors
tengeri só
3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
1. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk és klopfoljuk is. Bedörzsöljük a száraz fűszerekkel és 5 percig állni hagyjuk.
2. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és ebben sütjük elő a csirkét. Mindkét oldalát kb. 1 percig sütjük. Csak kérget kell, hogy kapjon és már ki is vehetjük. Az elősütött húst egy jénai tálba vagy tepsibe tesszük.
3. A megsült húsok tetejét vékonyan megkenjük egy kevés sóval kikevert tejföllel. Megszórjuk a kukoricával és egy-egy szelet sonkát teszünk rá, majd reszelt sajttal is megszórjuk a tetejét.
Az így elkészített húst 200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30 percig sütjük.
4. Közben egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk. A burgonyát meghámozzuk, megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük. Sóval, borssal, bazsalikommal fűszerezzük és egyenletesen elterítjük a tepsin. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk és apróra vágott fokhagymával megszórjuk a tetejét. Ezt is 200 C fokon 30 percig sütjük grill fokozatot használva.