2013.11.18.
Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető csirkés recept. A köretet variálhatjuk is. Lehet rizs helyet steak burgonya, vagy sima párolt rizs is. Grillen is elkészíthetjük a szárnyakat, így a grill szezon egyik sztárja lehet.
Hozzávalók (4 személyre):
A csirkéhez:
8 db csirkeszárny
só
őrölt fekete bors
egy kevés reszelt gyömbér (esetleg őrölt gyömbér)
1 db citrom (a héja kell reszelve és a fél citrom leve)
ízlés szerint narancslevet is tehetünk bele
1 db csilipaprika (vagy csilipor)
méz (esetleg cukor) ízlés szerint
4 evőkanál ketchup
4 evőkanál mustár
étolaj
(szójaszósz)
A zöldséges sült rizshez:
rizs 4 személyre (B rizs)
egy kevés zöldborsó(mirelit is jó)
1 db répa
1 db petrezselyemgyökér
pár szem gomba
3 evőkanál vaj
egy kevés reszelt sajt
1 csomó petrezselyemzöld
Elkészítés:
1. A csirkeszárnyakat előkészítés után alaposan besózzuk, és egy keverőtálba tesszük.
2. A megadott hozzávalókkal egy habverő segítségével mártás sűrűségű pácot készítünk és ezzel forgatjuk át a husit. Ha mézzel készítjük a mártás állaga sokkal krémesebb lesz. Készíthetjük szójaszósszal is, de ekkor ügyeljünk a só mennyiségéré. (A második és a harmadik képen a pipi szójaszósszal, és cukor helyett mézzel készült. Látható, hogy sokkal fényesebb, és igazából finomabb is - de ez sajnos nem látható)
A husit egy kis időre állni hagyjuk. (Persze a legjobb, ha egy éjszakát áll.- a csirke amúgy is szeret állni)
3. Tepsibe tesszük, (a tálban maradt mártást nyugodtan paskoljuk rá) és egy kevés étolaj is mehet alá. A szárnyvégeket érdemes alufóliával betekerni, mert azok hamar megégnek. Félidőben önteni kell alá egy kevés forró vizet. Kb. 30 percet sütjük 190 C fokos sütőben. Az utolsó pár percen - ha tehetjük- kapcsoljuk át a sütőt grill fokozatra.
A körethez párolt rizst készítünk. Ezt többféleképpen is megcsinálhatjuk. Én most a móka kedvéért egy viszonylag bonyolult verziót írok le, de használhatunk zacskós rizs is.
zöldséges sült rizs
1. A rizst megmossuk, átválogatjuk és egy szűrőbe tesszük lecsöpögni, szikkadni.
2. Egy lábosban a rizs mennyiségéhez viszonyítva 1,7x több sós vizet forralunk.
3. Ha a rizs már nem nedves, akkor forró olajban átforrósítjuk kifehéredésig, (rakhatnunk bele egy megtisztított fél vöröshagymát is) és a sós vízzel felöntjük. Néhányszor átkeverjük, míg újra fel nem forr a víz. Addig szabad csak keverni, amíg a rizsszemek kemények. Ha már kissé puhák, akkor a keveréstől nyálkás állaguk lesz.
4. Ha felforrt a víz, akkor lefedjük, és előmelegített sütőbe tesszük. Tehát a lábost a fedővel együtt betesszük a meleg (110 C fokos) sütőbe. Ha ez nem megoldható, akkor öntsük a rizst a vízzel együtt egy jénai tálba, és fedjük le alufóliával. Kb. 15 perc kell neki.
Az elkészült rizst sütővillával keverjük át egyszer, így nem lesz ragadós a rizsünk.
A zöldségeket kockára daraboljuk és egy kevés vajon megsütjük őket a következő sorrendben: répa, petrezselyemgyökér, gomba, borsó.
A végén petrezselyemmel megszórjuk és beleforgatjuk a rizst két marék reszelt sajttal.
A második és a harmadik képen látható, hogy más zöldségeket használtam a rizshez. Ekkor egy kevés fagyaszott zöldbab és egy kevés fagyaszott zöldborsó volt itthon. Ezeket sós vízben megfőztem, leszűrtem, majd olvasztott vajon átforgattam és a rizshez adtam. Elővettem egy salátás tálat, kicsit bevizeztem és belenyomkodtam egy kanál segítségével a zöldséges rizst. Minél jobban megnyomkodjuk, annál jobban odatapad az edény falához és így lesz szép formája. Tálaláskor csak a tányérra kell borítanunk a rizst. Ha nem csúszik ki magától, akkor egy kanállal ütögessük meg a forma szélét és tetejét.