2013.12.18.

Mostanság sokat foglalkozok az újragondolt ételekkel. Az elvem az, hogy addig nem utasíthatunk el semmit, ameddig nem próbáltuk ki. Így most a próbálgatás időszakában vagyok. Ugyanis elsőre, nem sikerült eldöntenem, hogy tetszik-e ez az egész ”átvariálás” dolog.
Bíró Lajos szerint ,,az újragondolás nem jelenthet öncélú magamutogatást. Az „átöltöztetett” ételek akkor működnek jól, ha bárki bekötött szemmel felismeri őket. Minden eredeti elemnek benne kell lennie az újragondolt ételben, nem hiányozhat egyik sem.”
A fentiek alapján nem lehetne semmi gond az újragondolt ételekkel, hiszen ugyanazt az ízt kapjuk, csak másképpen néz ki. De valahogy mégsem ugyanaz. Nosztalgiáról van szó? Félünk az újtól? Nektek mi a véleményetek az újragondolt ételekről?
Elsőként a paprikás krumplival tettem kísérletet. Azért esett erre a választásom, mert ez egy olyan étel, amit hagyományos módón nagyon nehezen lehet ízlésesen tálalni.
Hozzávalók (4 személyre):
8 db burgonya
4 szelet bacon szalonna
3 db paradicsom
3 db tv paprika
15 dkg házi kolbász
étolaj
A virsli pörkölthöz:
3 db vöröshagyma
4 db paradicsom
3 db paprika
15 dkg füstölt kenyérszalonna
0,5 kg virsli
só
2 evőkanál fűszerpaprika
őrölt feketebors
őrölt köménymag
morzsolt majoránna
víz
Elkészítés:
1. Először virsli pörköltöt készítünk, melyet egyébként főzelékekhez szoktam csinálni, vagy tarhonyával kínálok.
A pörkölt elkészítéséhez először megpirítjuk a szalonnát. Ha kész, akkor kivesszük egy szűrőkanál segítségével, és a visszamaradt zsírban finomra vágott hagymát dinsztelünk. Tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát és az őrölt köménymagot. Elkeverjük, majd kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk és egyszer felforraljuk.
2. Beletesszük az apró kockára vágott paprikát, és úgy főzzük, hogy a folyadék elpárologjon róla. Ekkor öntsük fel egy kevés vízzel. Ezt többször ismételjük meg, majd adjuk hozzá az apró kockára vágott paradicsomot és ezzel is pirítsuk le, majd öntsük fel vízzel. Ha már a paprika és a paradicsom is kellően megfőtt, akkor tegyük bele vissza a sült szalonnát. Szórjuk meg majoránnával, és adjuk hozzá a felkarikázott virslit. Néhány perc múlva kész.
3. A virsli pörköltöt botmixer segítségével pépesítjük.
4. A bacon szalonnát, a paprikát és a paradicsomot kockázzuk fel és serpenyőben süssük meg kevés étolajon.
A burgonyát batonra vágjuk (videó itt 4:00-nál) és szintén megsütjük a serpenyőben. Végül a felkarikázott kolbászt is megsütjük.