Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Roséban sült karácsonyi pulyka

2014.12.09.

Roséban sült karácsonyi pulyka

vele sült rozmaringos gyümölcsökkel és zöldségekkel, gratin burgonyával

Ha létezik olyan, hogy karácsonyi íz, akkor ennek az ételnek igazán ünnepi íze van. Illatos gyümölcsök, fahéj és rozmaring. Mindez egy ízletes pulykasülttel és egy lágy tejszínes burgonyával. Igazi különlegesség egy különleges napra.

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg pulyamell

2 dl rosé bor

2 db alma

1 db narancs

2 db répa

3 db lilahagyma

100 g magozott aszalt szilva (cukor nélkül)

150 g csiperkegomba (használhatunk más gombát is)

olívaolaj

1 ek. vaj

2 csipet őrölt fahéj

őrölt fekete bors

szárított bazsalikom

friss rozmaringág

a gratin burgonyához:

300 g burgonya

3 ek. vaj

200 g reszelt sajt

200 ml tejszín

őrölt szerecsendió

őrölt fehér bors

Elkészítés:

1. A gombát megtisztítjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. Olívaolajjal bőségesen meglocsoljuk. Sózzuk, borsozzuk, és szárított bazsalikomot szórunk rá. 5-6 percig állni hagyjuk.

2. A pulykamellet megtisztítjuk és 4 vagy esetleg több kisebb darabra vágjuk, hogy jobban átsüljenek. Sózzuk, borsozzuk. Pár percig állni hagyjuk.

3. A hagymákat megtisztítjuk, és nagyobb cikkekre vágjuk. A répát meghámozzuk és felszeleteljük. A narancs héját és fehér részét levágjuk, majd cikkeket vágunk ki belőle. Megszórjuk őrölt fahéjjal.

4. A narancs levét félretesszük és hozzáadjuk az aszalt szilvát. Felhasználásig ázni hagyjuk ebben. Az almát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk.

5. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd beletesszük pulykamellet és mindegyik oldalát pár perc alatt körbesütjük.  Ha elkészültek, akkor kivesszük és egy tűzálló tálba helyezzük.

6. A visszamaradt fűszeres olajba beletesszük a rozmaringágat és rövid ideig pirítjuk. Ha kevés lenne az olaj, akkor adjunk még hozzá egy keveset. Miután a rozmaringágat kivettük az olajhoz önjük a bort, pár perc múlva a félretett narancs levét is. Ezt beforraljuk, azaz, hagyjuk, hogy felére elforrjon.

5. Az előkészített répát, almát, hagymát, narancsot és aszalt szilvát a pulykamell mellé tesszük. Leöntjük a beforralt rozéval, rátesszük a megpirított rozmaringágat.

Alufóliával betakarjuk, majd előmelegített 200 C fokos sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a hús omlós nem lesz, a többi hozzávaló pedig pirosas kérget kap. Ez kb. 30-40 perc. Ha szükséges, öntsünk még alá bort. Félidőben vegyük le róla az alufóliát.

6. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat forrósítunk, majd beletesszük a gombákat és mindegyik oldalát megpirítjuk. Ha elkészültek, akkor kivesszük és félretesszük.

7. Gratin burgonyát készítünk hozzá. Ehhez a burgonyát megtisztítjuk, és nagyon vékonyan felszeleteljük. A sajtot lereszeljük. A tejszínt habverővel összekeverjük sóval, borssal és szerecsendióval. A vajat felolvasztjuk.

Egy szufléformát kivajazunk és teszünk bele néhány szelet burgonyát. Kicsit megsózzuk, majd leöntjük az ízesített tejszínnel, kevés sajtot adunk hozzá, majd jöhet a következő réteg burgonya. Így töltjük meg teljesen a szufléformát. Végül olvasztott vajjal lelocsoljuk.

200 C fokos sütőbe tesszük 30 percre. Ha elkészült, akkor kivesszük és 10 percig állni hagyjuk, majd körbevágjuk és egy lapos tepsibe kiborítjuk a formák tartalmát. Megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe további 10 percre, lehetőleg grill fokozaton, hogy a sajt szépen rápiruljon a tetejére.

8. Az elkészült húst 10 percig pihentetjük, majd felszeleteljük. Előmelegített tányérra tesszük, mellé helyezzük a vele sült zöldségeket és gyümölcsöket, a pirított gombát és a gratin burgonyatornyot.

vissza

Hozzászólások