2016.04.17.
Sótétésztakérget készíteni sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Segítségével a benne sült ételek (legyen az bármilyen hús, hal vagy zöldség) nemcsak sokkal intenzívebb ízűek lesznek, hanem sokkal omlósabbak is. Mivel nagyon látványos, vendégváráshoz is tökéletes választás.
Hozzávalók (2 személyre):
2 db csirkemell filé
só
őrölt fekete bors
½ citrom reszelt héja
2 ek. vaj
2 db fokhagyma
1 marék kakukkfű
a sótésztakéreghez:
400 g só
400 g finomliszt
2 db tojásfehérje
2 dl viz
Elkészítés:
1. Először elkészítjük a fűszervajat. Ehhez a vajat kissé felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a lemorzsolt kakukkfüvet. Ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és fél citrom reszelt héjával.
2. A húst megtisztítjuk, majd enyhén sózzuk és borsozzuk (a sótésztakéregtől sós lesz). Egy serpenyőben elősütjük úgy, hogy az előkészített fűszerese vajból egy keveset felhasználunk. Ha már a húsok mindkét oldala kérget kapott a sütéstől, akkor levesszük a tűzről és megkenjük a fűszeres vajjal. Félretesszük.
3. A sótésztakéreg elkészítéséhez a sót és a lisztet egy tálban összekeverjük. Hozzáadunk 2 tojásfehérjét és 2 dl vizet, majd az egészet összegyúrjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tésztát kettévágjuk és a két lap közepére egy-egy vajas csirkét teszünk, majd mindkettőt külön belecsomagoljuk a sókéregbe. Így két nagy batyut fogunk kapni, melyet sütőpapírral bélelt tepsire teszünk és előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Ezután kivesszük és kb. 15-20 percet pihentetjük, csak ezután törjük fel a sókérget.
Rizzsel vagy salátával tálaljuk az omlós csirkénket.