2014.12.21.
Egy igazán különleges ételt készíthetünk az egyszerű, ugyanakkor rendkívül ízletes sütőtökből. Ez a fogás nemcsak nagyon finom, hanem egészséges is. A sütőtök és az édeskömény is vitaminokban gazdag, egészségmegőrző csemege.
Hozzávalók (kb.4 személyre):
a rizottóhoz:
200 g rizottórizs (Arborio)
6 dl zöldségalaplé
1 db vöröshagyma
1,5 dl száraz fehérbor
1 ek. olívaolaj
1 csomó petrezselyemzöld
90 g vaj
a sütőtökkrémes pulykanyárshoz
½ sütőtök (kb. 300 g)
frissen őrölt tengeri só
frissen őrőrölt fekete bors
2 db fokhagyma
4 rozmaring ág
1 tk. chili por
2 ek. tökmagolaj
2 dl zöldségalaplé
400 g pulykamell
2 ek. olívaolaj
80 g édesköménygumó
Elkészítés:
1. Ha nincs otthon zöldségalaplevünk, akkor kezdjük ezzel a főzést. Alaplét bármilyen zöldségből lehet készíteni. Én ehhez az ételhez most így főztem az alaplevet: 2 db répát, 1 db kisebb karalábét, 1 db kisebb zellert, 1 db petrezselyemgyökeret, 1 db fokhagymát, 1 db paradicsomot, 1 db paprikát, egy kis darab gyömbért, az édeskömény szárát és 1 csomó petrezselymet hideg vízben feltettem főzni. Amikor felforrt, akkor megsóztam, egész borsot és 4-5 db szegfűborsot is tettem bele. Ezután gyöngyözve főztem kb. 2 órán át. Az elkészült levesből kivettem a zöldségeket. A levest pedig átszűrtem.
2. Amíg az alaplé készül, addig elkészítjük a tököt. A sütőtököt meghámozzuk, belsejét kikaparjuk, és apró kockákra vágjuk. A kockákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sózzuk, őrölt chili port szórunk rá és tökmagolajjal meglocsoljuk. Rátesszük a rozmaringágakat és az egészet alaposan átkeverjük. 200 C fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezalatt a sütőtök krémes állagú lesz és egy kicsit meg is pirul.
3. Az így elkészített tök negyed részét egy turmixgépbe tesszük (menjen bele a megsült rozmaring levél is, de a szárát tegyük félre) és kevés zöldségalaplével krémesre turmixszoljuk. Ezzel fogjuk majd megkenni a húst.
4. A húst kiklopfoljuk és az így kapott vékony szeleteket sózzuk, borsozzuk, és zúzott fokhagymával átdörzsöljük. A húst megkenjük a sütőtökkrémmel és feltekerjük, hengert formázzunk belőle.
A húshengereket egy tepsibe tesszük és kevés olívaolajjal meglocsolva 200 C fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. Félidőben 1 dl zöldségalaplevet öntünk rá és időnként átforgatjuk. Tehetünk mellé egy darabka édesköményt és egy rozmaringágat is.
5. Az édesköményt felszeleltjük, sózzuk, és citromlével lelocsolva félretesszük.
6. Amíg a hús sül, addig indulhat a rizottó készítése. A vöröshagymát apróra vágjuk és egy evőkanál olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kimért rizst. Folyamatosan kevergetjük, és ha a rizs teljesen felforrósodott (érintsük hozzá a kézfejünket), akkor hozzáöntjük a fehérbort. Elkeverjük és hagyjuk, hogy teljesen elpárologjon.
7. Ha a bor elpárolgott, akkor kevés forró alaplevet adunk hozzá, majd elkeverjük. Úgy főzzük, hogy folyamatosan adagoljuk hozzá az forró alaplevet, ahogy elpárolog a rizsről adjunk hozzá egy merőkanállal és keverjük el. Addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, de nem szabad túlfőzni, készítsük al dentére. Ez kb. 15-20 perc. A főzés vége felé keverjük hozzá a maradék sütőtököt is.
A végén keverjünk bele 30 g hideg vajat és a finomra vágott petrezselymet is.
8. A megsült húst felszeleteljük és a félretett rozmaringágakra felfűzzük. Egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk az előkészített édesköményt is.