2014.10.22.
Olaszos ízek egy laktató főétel keretében. A bazsalikomos paradicsomszószt kitűnően kiegészíti a lágy, petrezselymes ricotta íze. Tökéletes házasítás.
Hozzávalók (4 személyre):
a gnocchihoz:
1 kg burgonya
300 g finomliszt
1 db egész tojás
1 tojás sárgája
1 ek. só
a paradicsomszószhoz:
1 kisebb fej vöröshagyma
3 db paradicsom
1 ek. olívaolaj
2 tk. kristálycukor
őrölt fekete bors
só
5-6 levél bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
1 tk. citromlé
300 ml dobozos paradicsompüré (Pl.: Happy-Frucht)
szárított oregánó
a húshoz:
800 g csirkemellfilé
őrölt fekete bors
só
zöldségalaplé
a töltelékhez:
250 g ricotta
1 csomó petrezselyemzöld
3-4 levél bazsalikom
só
őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
1. A burgonyát megmossuk és sós vízben héjában megfőzzük. Ha elkészült, akkor megpucoljuk és burgonyanyomón áttörjük, szétterítjük, hogy hamarabb kihűljön.
2. Ameddig a burgonya hűl, elkészítjük a csirkemell töltelékét. A petrezselymet finomra vágjuk és a bazsalikomleveleket is összeaprítjuk, majd hozzákeverjük a ricottához. Sóval, borssal ízesítjük és egy gerezd fokhagymát reszelünk bele. Alaposan összekeverjük, majd egy kiterített folpack-ra halmozzuk és a folapack segítségével 2 cm széles rúddá formázzuk. 30 percre betesszük a fagyasztóba.
3. Addig elkészítjük a paradicsommártást. A paradicsomot megmossuk, kicsumázzuk és x-et vágunk az aljára. Forrásban lévő vízbe tesszük pár másodpercre, utána rögtön jéghideg vízbe, így könnyedén le tudjuk húzni a héját. A paradicsomot felkockázzuk.
Finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítunk étolajon. Hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, kevés fokhagymát és a paradicsompürét. Sózzuk, borozzuk. Hozzáadjuk a felaprított bazsalikomleveleket és a szárított oregánót is. Cukorral is ízesítjük. Lefedjük és kb. 10 percig pároljuk, míg a paradicsomdarabok pépessé nem vállnak. Rakjunk bele pár csepp citromlevet is, hogy frissebb legyen az íze. Ha elkészült, akkor turmixgépben pépesítjük, hogy krémesebb legyen, majd még egyszer átforraljuk.
4. A csirkemellet megtisztítjuk és egy éles késsel felszúrjuk. Akkora mélyedést vágjunk bele, hogy a ricottás töltelékünket bele tudjuk tömni. A fagyasztóból kivesszük a tölteléket és a mélyedésbe nyomjuk. A nyílást fogpiszkálóval összefogjuk. A csirkemellet kívülről sózzuk, borsozzuk majd egy serpenyőben kevés étolajon mindegyik oldalát körbe sütjük. Óvatosan fordítsuk meg, hogy nehogy kifolyjon a töltelék.
Az elősütött csirkemellet egy jénai tálba, vagy tepsibe tesszük. Kevés zöldségalaplét, vagy vizet teszünk hozzá, alufóliával lefedjük. 200 C fokos előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük. 30 perc után eltávolítjuk a fóliát és további 15 percig sütjük. Sütés után kb. 10 percig pihentetjük, majd felszeleteljük.
5. A gnocchi-hoz kimérjük a lisztet és hozzáadjuk a kihűtött burgonyához. Sózzuk és hozzáadunk egy egész tojást. Egynemű tésztát gyúrunk, melyet lisztezett gyúródeszkán 2 cm vastagságú téglalapra nyújtunk. A téglalapból csíkokat vágunk, majd a csíkokat 2 cm-es darabokra. Ezeket a darabokat átforgatjuk egy villán és forrásban lévő sós vízben megfőzzük. kb. 10-12 perc alatt lehet megfőzni. Lecsepegtetjük, hozzákeverjük a paradicsommártáshoz. A felszeletelt csirkemellel tálaljuk.