Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:


Konyha:


Étkezés:
Szezon:
Alkalom:


Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:

Speciális összetevő:


Népszerű témák:5 dolog, amit tudnod kell a karácsonyfáról

2016.12.14.

5 dolog, amit tudnod kell a karácsonyfáról

Tények és érdekességek a karácsony szimbólumáról.

A karácsony egyik legfontosabb kelléke, szimbóluma a karácsonyfa. A legtöbb családban elképzelhetetlen nélküle az ünnep.

Sokan lucfenyőt választanak, de egyre többen vásárolnak nordmann fenyőt is. Vannak, akik csak a kertben álló fenyőjüket díszítik fel, és olyanok is akadnak, akik csak egyetlen ággal ékesítik otthonukat. Akármelyik csoportba is tartozol, ezt az 5 dolgot nem árt tudnod a karácsonyfáról.

1. Honnan származik?

A fák érkezhetnek külföldről is (elsősorban Dániából), de a magyarországi, mintegy 600 fős Surd nevű településről is számos karácsonyfa kerül értékesítésre. A Zala megyei település Magyarország egyik legnagyobb fenyőfatermelője, ahol a lakosság jelentős része karácsonyfa-értékesítésből él. A kis település az ország karácsonyfáinak mintegy 60 százalékát biztosítja. Jó tudni, hogy az innen származó fákat direkt karácsonyfának ültetik, így nem a természetes erdőket vágják ki a karácsonyfa-szezonban.

Pinterest

undefined

Néhány éve beindult az online karácsonyfa-vásárlás is. A karácsonyfawebshop.hu-tól rendelt fák többsége is Dániából, őstermelőktől származik.  

2. Miért a nordmann fenyő a legdrágább?

A nordmann fenyő formás alakja, színe és tűlevelei miatt prémium kategóriás fenyőnek számít. Kivételesen formás, szabályos fák, mivel az ültetvényeken folyamatosan metszik az ideális karácsonyfaalak elérése érdekében. A leginkább strapabíróbb fajták közé tartozik, mely jól viseli a hőmérséklet-ingadozást és sokáig megőrzi tűleveleit (még elszáradt állapotban sem hullajtja). Akár 5-8 hétig is kibírja a lakásban. Illatos fajta, igaz nem annyira jellegzetes és erőteljes illatot áraszt, mint a lucfenyő. Nagyon sokan választják ezt a minőséget, ára ellenére lassan népszerűbb lesz a lucfenyőnél.

3. Miért akasztunk rá díszeket?

A druidák úgy vélték, hogy a fenyőfa minden jó dolog adója, így apró ajándékokkal jelképezték ezt, melyet a fára akasztottak. Kezdetben gyümölcsöket, diót és más terméseket használtak a díszítéshez.

A keresztény kultúrkörben az életfát, eleinte almával (Jézusnak és a tudás fájának a jelképével), valamint szenteletlen ostyával díszítették, majd később megjelentek a paradicsomi kígyóra emlékeztető papírláncok, girlandok és szalagok, az örömhírre utaló csillagok. A 18. és a 19. században jelentek csak meg a habcsókok, a mézeskalácsok, és a csillogó díszek, de igazán a 20. század elején terjedt el a karácsonyfa-állítás és vele együtt a díszek is egyre többfélék lettek.

Pinterest

undefined

A karácsonyfa díszítésben legnépszerűbbek az arany–piros, piros–fehér, ezüst–fehér, esetleg ezüst–kék párosítások.

Pinterest

undefined

4. Hogyan tartható frissen a kivágott fa?

A karácsonyfát vásárlás után tartsuk hűvös, száraz helyen (pincében vagy erkélyen), amíg bekerül az otthonunkba. A törzséből vágjunk le egy kb. 2 cm-es részt, hogy megszabadítsuk a rászáradt gyantától. A fát ezután állítsuk vízbe és gondoskodjunk mindennap a megfelelő folyadékról, mert egy átlagos fa naponta 1-4,5 liter vizet képes felszívni. A víz szintje mindig lepje el a levágott fatörzset, ha ugyanis nem ér bele, a vágási felületen egy vékony gyantaréteg képződhet, mely megakadályozza, hogy a fa felszívja a nedvességet.

 

5. Mehet karácsonyi menübe is?

Kevesen tudják, de a fenyőfa tényleg ehető. Legalábbis bizonyos részei, főleg a fiatal rügyek és a magja. A lucfenyő fiatal hajtásaiból fenyőszörpöt és fenyőbort is készítenek. A tűleveleknek és a toboznak rendkívül magas a C-vitamin tartalma, de igazán a fenyő magja az, ami a legtöbb tápanyagot tartalmazza. Ebből is a  – mediterrán vidékeken termő – mandulafenyő magját használják étkezési célokra. A maggal salátákat, sült húsokat ízesítenek, de az olaszok pestoja is ezzel készül, valamint az arab konyhában is megjelenik.

Pinterest

undefined

A magokat a karácsonyi menübe is bátran beilleszthetjük. Szórhatjuk a salátára vagy sós és édes süteményekbe, adhatjuk zöldség-, hús-, halételekhez is. Egészséges és finom ételeket készíthetünk vele, nem csak karácsonykor.

Szerző: Földi Rita

forrás: fitoland.hu | karacsonyfawebshop.hu

fotók: Pinterest

Rita Fitnesz Receptjei - Hírlevél

Fitnesz receptek és életmódtippek, hogy ne maradj le semmiről! (Nyugi, nem tömöm tele a postaládádat, havonta maximum 2 hírlevelet küldök.)

Név *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!