Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Alföldi gulyásleves

2014.03.17.

Alföldi gulyásleves

Az oldalról elmaradhatatlan a gulyásleves. Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Talán a legelterjedtebb változat az alföldi gulyás. Ebben apró kockára vágott vegyes zöldség is van. Ezzel ellentétben a ”sima” gulyásleveses csak burgonyát tartalmaz.

Hozzávalók (4 személyre):

0,5 kg marhahús

Igazából marhalábszár vagy marhanyak a legjobb a gulyáslevesnek. Én viszont nem rajongok a marhahúsért. Sokkal jobban szeretem, ha a gulyás sertéscombból készül. Igaz, így nem is lesz olyan szép színe a levesnek, viszont egy kicsit light-osabb (tehát nem kell utána olyan sokat futni).

Csinálhatjuk többféle húsból is.  ”A legenda szerint” a legjobb gulyás háromféle húsból (marha, sertés, birka) készül.

2 evőkanál sertészsír (házi zsír a legjobb)

2 nagyobb vöröshagyma

2 evőkanál pirospaprika

őrölt fekete bors

őrölt köménymag

2 gerezd fokhagyma

1 db kisebb tv paprika

1 db paradicsom

kevés erős paprika vagy Erős Pista

fél zeller (a leveléből is kell egy kevés)

2 db sárgarépa

2 db petrezselyemgyökér

3 db burgonya

 

Elkészítés:

1. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra. (A kockára vágást lásd itt: http://www.saveur.com/article/techniques/video-how-to-dice-an-onion.)

Az előkészített húst 1 cm-es kockákra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot is hasonló méretű kockákra vágjuk.

2. A felhevített zsiradékban aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. Keverjük el, majd öntsük fel egy kevés forró vízzel. Ezt az alapot forraljuk fel, majd amikor már alig van rajta víz, tegyük rá a kockázott húst. Sózzuk meg, és a legnagyobb hőfokon pirítsuk. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá, és ezt többször ismételjük meg. Így lesz szaftos a pörkölt.

Az első lepirításnál szórjuk meg a húst őrölt köménymaggal és adjunk hozzá zúzott fokhagymát. Ezután fedő alatt pároljuk, miközben többször zsírjára pirítjuk, ilyenkor mindig egy kevés forró vizet öntünk rá.

3. Ameddig puhul a hús, addig elkészítjük a zöldségeket. A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. (Itt egy videó, melyen szinte az összes darabolási technika látható (a kockára vágás  5:35-nél lesz: http://www.youtube.com/watch?v=ErlMFvx8Q4w)

4. Ha a hús megpuhult, akkor még egyszer zsírjára piritíjuk és beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, burgonyát, paprikát, paradicsomot. Megszórjuk őrölt feketeborssal. Az egészet gyakori kevergetéssel a burgonya ”üvegesedéséig” pirítjuk.

5. Végül vízzel felöntjük, és készre forraljuk. Tegyünk a levesbe egy kevés zeller zöldet is, ha már felöntöttük vízzel.

Ízlés szerint tegyünk bele erős paprikát vagy erős Pistát a végén.

A gulyásleves csipetkével az igazi. A csipetkét csak akkor főzzük bele a levesbe, ha néhány órán belül elfogyasztjuk az összes levest. Ellenkező esetben mindig külön sós vízben főzzük meg, és csak a tálaláskor adagoljuk a levesbe.  Vigyázzunk, hogy ne hűtsük le a levest a csipetkével.

Csipetke

120 g liszt

10 g só

1 db tojás

A tésztát keményre gyúrjuk és a tenyerünkbe véve a szélét meglapítjuk. Így csipkedünk belőle apró darabokat, melyeket elsodrunk gabonaszem formájúra.

vissza

Hozzászólások