2016.03.30.
Sokszor készítek sült oldalast, de ez sokkal finomabb annál. Kevesebb hús van a csonton és így máshogy sül meg. Amerikában népszerűbb a sertésnek ez a része, melyet grilleznek és hozzá barbecue szószt kínálnak, vagy abban is pácolják meg a húst. Én most magyaros fűszerekkel pácoltam, igazi vecsési savanyúsággal és hasábburgonyával kínáltam.
Hozzávalók (2 személyre):
1 nagyobb darab húsos sertés bordacsont
só
őrölt fekete bors
fokhagyma só
őrölt babérlevél
őrölt rozmaring
fűszerpaprika
morzsolt oregánó
olaj
Elkészítés:
1. A húst megmossuk, megszárítjuk. A fűszereket egy tálban összekeverjük az olajjal, és alaposan bedörzsöljük vele a húst. Érdemes egy éjszakát ebben az olajos pácban állni hagyni.
2. A bepácolt húst másnap (vagy néhány órával később) egy fedeles tálban kezdjük el sütni. Használhatunk cserépedényt vagy fedeles jénai tálat is. Ebben sütjük 200 C fokon kb. 30 percig (egy kevés vizet öntsünk alá), utána levesszük a tál tetejét, hogy ropogósra süljön a husi, és további 10 percig sütjük még grill fokozaton.
Az elkészült húst a csontoknál elvágjuk, hogy kisebb darabokra tudjuk szedni a tálalásnál.
A tálalásnál hasábburgonyát és káposztával töltött almapaprikát kínáltam hozzá a páromnak. Mivel én nem eszem burgonyát a diétám miatt, így nekem főtt kuszkusz és szezámmagos brokkoli volt mellé a köret. Nagyon finom volt. Nyáron grillen is ki fogjuk próbálni.