2014.09.01.
Egyszerűen elkészíthető finom és laktató leves.
Hozzávalók (4 személyre):
500 g brokkoli
40 g vaj
1 l zöldségalaplé
200 ml főzőtejszín
40 g finomliszt
2,5 dl tej
só
őrölt fehér bors
a levesbetéthez:
4 szelet szikkadt kenyér
1 ek. olívaolaj
50 g füstölt sajt
Elkészítés:
1. A megtisztított, megmosott brokkolit rózsáira szedjük. Kisebb darabokat tegyünk félre. Egy lábosban felforrósítjuk a vajat, elkeverjük benne a brokkolit, majd felöntjük egy kevés alaplével. Sózzuk, és rövid ideig pároljuk, majd a fedőt levesszük és elpárologtatjuk a folyadékot.
2. Liszttel megszórjuk, rövid ideig pirítjuk a lisztet, majd állandó keverés közben felöntjük a maradék alaplével és a tejjel. Átforraljuk, és őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, és még egyszer átforraljuk. Beletesszük a külön sós vízben megfőzött brokkoli darabokat.
A kenyeret felkockázzuk és egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Tálalásnál reszelt füstölt sajtot kínáljunk még hozzá.