2014.07.24.
Nemcsak meleg nyári napokon kitűnő választás ez a kellemesen fahéjas-szegfűszeges leves, télen is megállja a helyét.
Hozzávalók (8 személyre):
500 g magozott (üveges) meggy - a leve is kell
kb. 10 ek. kristálycukor
2 csipet só
2 dl habtejszín
3 ek. finomliszt
1 db citrom héja
3 db egész fahéj
1 ek. egész szegfűszeg
1,5 dl vörösbor
10 g vaníliás cukor
2 ek. tejföl
Elkészítés:
1. Egy kisebb lábosban 2 l vizet teszünk fel főzni egész fahéjjal, egész szegfűszeggel és a citromhéjjal, amit burgonyahámozó segítségével távolítunk el, ügyelve arra, hogy a fehér részt ne szedjük le. A felére el kell forralni ezt a főzetet magas hőfokon.
2. A meggyet lecsepegtetjük, a levét félretesszük. Egy nagyobb lábasban vizet teszünk fel főni, ebbe 8-10 evőkanál cukrot és 2 csipet sót teszünk, valamint hozzáöntjük a meggylét is.
3. Közben egy keverőtálban megcsináljuk a habarást. Ehhez kb. 3 ek. lisztet teszünk a tálba, majd egy kevés tejszínt adunk hozzá. Habverővel még sűrűn elkeverjük. Ha csomómentes, akkor önjük hozzá a többi tejszínt és néhány evőkanál tejfölt is. Csomómentesre keverjük.
4. Ha felforrt a víz, akkor beletesszük a meggyet. Újra felforraljuk, és rögtön levesszük a tűzről. Behabarjuk, úgy, hogy a felforrt léből merőkanállal szedünk át a habaráshoz és ezt nagyon lassan önjük a hideg tejszínhez, folyamatos kevergetés mellett. Ezután visszatesszük a levest a tűzre és a habarást egy szűrőn át beleöntjük a levesbe, majd az egészet átforraljuk.
Néhány perccel a forralás után, szűrőn át beleöntjük a főzet egy részét és a vörösbort. Ezzel is rövid ideig főzzük, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Míg a leves hűl, keverjük el benne a vaníliás cukrot és szükség esetén még egy kevés cukrot és vörösbort is.
Hidegen tálaljuk tejszínhabbal.