2016.02.10.

Általában Szilveszterkor vagy nagyobb mulatozás (italozás) után készítik a korhelylevest, de bármelyik hideg napon is érdemes elkészíteni. Egy tányér forró, vitamindús leves feldobhatja az ember napját.
A korhely a népnyelvben mulatozó, ivós embert jelent. Innen kapta a nevét a leves, mert nekik szánták gyomorjavítóként.
Hozzávalók (8 személyre):
800 g savanyított káposzta
3 db babérlevél
őrölt köménymag
só
őrölt fekete bors
morzsolt majoránna
1 db fokhagyma
1 db vöröshagyma
8 db bécsi virsli
300 g füstölt-főtt tarja
450 g tejföl
2 ek. liszt
3 ek. olaj
1 kk. fűszerpaprika
Elkészítés:
1. A savanyú káposztát összevágjuk és egy nagyobb lábosba tesszük. Felengedjük hideg vízzel és fűszerezzük sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel, majoránnával és babérlevéllel.
Beletesszük a felaprított fokhagymát és az 1 cm-es kockákra vágott tarját is.
2. Amikor puhára főtt a káposzta, akkor magyaros rántással berántjuk a levest. Ehhez egy külön edényben olajat forrósítunk, hozzáadjuk a lisztet. Megpirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát és megpároljuk benne. Tűzről levéve elkeverjük a rántásban a fűszerpaprikát. Ezt a keveréket a forrásban lévő leveshez adjuk állandó kevergetés mellett.
3. Hőkiegyenlítéssel a levesbe tesszük a tejfölt. Forralás után készen is van. Legvégén adjuk hozzá a felkarikázott virslit, mely néhány perc alatt puhára fő.
Készíthetjük füstölt szalonnával vagy más húsokkal (pl. oldalas) is.