2017.04.28.

Tavaszi leves, ami erőt ad és gyógyít is
Ez a leves erőt ad és gyógyít. Különleges, finom ízével pedig garantáltan feldobja a napodat. Tedd próbára te is!
Mit kell tudni a medvehagymáról?
A medvehagyma hatalmas gyógyító erővel bír. Tisztítja, méregteleníti gyomrot, a beleket és a vért is. A medvehagyma többek között jó a magas vérnyomás ellen, enyhíti a fejfájást, tisztítja a húgyhólyagot és a vesét, enyhíti a női panaszokat, és jó a reumára is. Ezek mellet pedig még vágykeltő hatású is.
Hozzávalók (4 személyre)
1 csomó medvehagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
4 közepes méretű burgonya
1 dl főzőtejszín
só
1 csipet őrölt fehér bors
1 csipet őrölt szerecsendió
víz vagy zöldségalaplé
levesbetét
teljes kiőrlésű kenyér
olívaolaj
fekete-erdei füstölt sonka
Elkészítés
1. Mosd meg a medvehagymát, a szárát csípd le és, vágd apróra. A fokhagymát szintén aprítsd fel. A burgonyát vágd kisebb kockákra.
2. Forró olívaolajon 1-2 másodpercig melegítsd az aprított fokhagymát (épp csak addig, hogy elkezdjen pirulni), majd add hozzá a kockázott burgonyát. Sózd, borsozd és kevés őrölt szerecsendióval ízesítsd. Kevergetve pár percig süsd, majd add hozzá a medvehagymát. (Tegyél félre belőle egy keveset a tálaláshoz.) Ezzel is keverd át és rövid ideig egyben párold a burgonyával.
Öntsd fel vízzel vagy zöldségalaplével és főzd puhára a hozzávalókat.
3. Ha a burgonya teljesen megpuhult, akkor botmixerrel pürésítsd a levest. Adj hozzá főzőtejszínt és egyszer forrald át.
4. Pirított kenyérkockákat és ropogósra sütött sonkát adj hozzá a tálalásnál. Ehhez a kenyeret vágd kb. 1 cm-es kockákra és egy sütőpapírral bélelt tepsin terítsd szét. Locsold meg olívaolajjal és sütőben süsd ropogósra. A sonkaszeleteket is a sütőpapíron süsd meg, olaj nélkül. Miután ropogósra sültek, törd össze és így szórd a forró levesbe. A kenyérkockával és a friss medvehagymával együtt tökéletes ropogtatni való lesz!
1 adag |
|
Energia: | 276 kalória |
Fehérje: | 9 g |
Szénhidrát: | 41 g |
Zsír: | 9 g |
Recept és ételfotók: Földi Rita