2014.03.21.

Ebbe a levesbe tényleg mindent bele lehet tenni. Megmaradt zöldségek kitűnő felhasználási módszere.
A hozzávalók attól függnek, hogy mi van otthon. Nekem eddig ez a változat ízlett a legjobban:
1 közepes méretű sárgarépa
1 közepes méretű petrezselyemgyökér
1 kisebb méretű cukkíni
kisebb fej fejes káposzta fele
maréknyi zöldborsó
maréknyi fehérbab
2 db paradicsom
1 kisebb póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
oregánó
friss és szárított bazsalikom
1 kisebb brokkoli
1 kk. nádcukor
víz vagy zöldségalaplé
Ezeken kívül mehet bele még kakukkfű, zeller, szárzeller, kelbimbó stb.
Elkészítés:
1. Előkészítjük a zöldségeket. A cukkínit, a répát és a petrezselyemgyökeret zsülienre (gyufametéltre) vágjuk.
A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük. A káposztát vékonyan felszeleteljük. A póréhagymát felkarikázzuk. A paradicsomokat megmossuk, kicsumázzuk, aljára X-et vágunk és forrásban levő vízbe mártjuk néhány másodpercre. Utána rögtön jéghideg vízbe tesszük. Ezután könnyedén le tudjuk húzni a héját. A héj nélküli paradicsomot felkockázzuk.
2. Olívaolajon rövid ideig pirítjuk a felkarikázott póréhagymát, majd zúzott fokhagymát adunk hozzá. Elkeverjük, pár percig pároljuk.
3. Hozzáadjuk a zöldségeket a brokkoli és a cukkíni kivételével. Pár percig pirítjuk, majd megsózzuk. Tovább pirítjuk és cukorral is megszórjuk. 5-6 percig így pirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével. Sózzuk, szárított és friss bazsalikomot, valamint oregánót teszünk bele. Ha már a zöldségek kissé megpuhultak beletesszük a brokkolit és a cukkinit is.
Felforralás után tehetünk bele 2-3 cm-es darabokra tördelt spagetti tésztát is.
Én felhasználtam az előző napi pizza készítésből megmaradt paradicsomos szószt is. A receptet itt találjátok. Ebből 4-5 evőkanállal tettem a leveshez, és biztos vagyok benne, hogy ettől lett igazán finom.
Igaz parmezán sajttal kellene fogyasztani, nekem viszont legjobban reszelt füstölt sajttal ízlett.