2014.12.19.
Ízletes, egészséges és 30 perc alatt kész!
Emlékszem, hogy amikor legelőször kóstoltam meg a sütőtök krémlevest, akkor nem értettem, miért vannak érte annyira oda az emberek. Nekem az édes-pikáns íz nem jött be ennél a levesnél. Ráadásul valami olyan receptet találtam egy külföldi oldalon, ami worchester szószt is írt. Egy kanál után úgy éreztem, hogy végleg szakítok a sütőtök krémlevessel. Pár év múlva viszont kóstoltam egy nagyon finomat, ami sós volt. Rájöttem, hogy nekem az édes íz az, ami nem jött be a sütőtök krémlevesnél, így elkészítettem sósan és még a kedvenc olasz fűszeremmel is megbolondítottam. Egy tényárnál nem is tudtam megállni…
Hozzávalók (3 adag)
1 kisebb db (400 g) sütőtök
1 kisebb fej vöröshagyma
só
1 evőkanál tökmagolaj
1 evőkanál olívaolaj
2 csipet morzsolt oregánó
2 evőkanál főzőtejszín (10%-os)
2 dl víz
1 evőkanál pirított, sós tökmag
Elkészítés
1. A sütőtököt vágd félbe, majd vágd kisebb darabokra, hogy könnyebb legyen meghámozni. Hámozd meg, a belsejét pedig kapard ki egy kanál segítségével. Vágj belőle nagyobb kockákat, és tedd egy keverőtálba. A tálban fűszerezd sóval és oregánóval, egy kevés tökmagolajjal, majd alaposan keverd el.
Öntsd ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe, terítsd el (mehet rá egy rozmarinág is), végül locsold meg még tökmagolajjal. 200 C fokos sütőben kb. 20 percig süsd, vagy ameddig pirosas-ropogós nem lesz.
2. Amíg a tök pirul, addig vágd apróra a vöröshagymát.
3. Ha már kész a tök, akkor egy lábosban forrósítsd fel az olívaolajat, és párold benne üvegesre a hagymát, majd add hozzá az elkészült sütőtök kockákat (érdemes pár darabot kihagyni, ami jó lesz majd levesbetétnek) és ezzel is pirítsd még le. Öntsd fel vízzel, adj hozzá tejszínt, ízesítsd sóval és forrald fel.
4. Öntsd egy thermo üveges turmixgépbe vagy botmixerrel turmixold teljesen krémesre. Majd még egyszer forrald át az egészet.
Tálald forrón, pirított tökmaggal megszórva.
1 adag |
|
Energia: | 183 kalória |
Fehérje: | 2 g |
Szénhidrát: | 19 g |
Zsír: | 11 g |
Recept és ételfotók: Földi Rita