2014.10.25.
Egy egyszerű krémlevest könnyen ünnepivé tudunk varázsolni, ha sütünk rá egy ropogós tésztafedőt.
Hozzávalók (4 személyre):
50 g vaj
1 kisebb fej vöröshagyma
30 g póréhagyma
300 g csiperkegomba
1 csomó petrezselyemzöld
só
őrölt fehér bors
szárított tárkony
1,5 l zöldségalaplé
250 ml főzőtejszín
30 g finomliszt
a tésztafedőhöz:
500 g leveles tészta
1 db tojás
liszt
Elkészítés:
1. A vöröshagymát, a póréhagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. A gombát felkockázzuk, de 2 darabot szeleteljünk fel és tegyük félre.
2. A vajat felforrósítjuk és üvegesre pároljuk benne a finomra vágott vöröshagymát és a póréhagymát.
3. Hozzáadjuk a felkockázott gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk tárkonnyal. Addig főzzük, amíg elpárolog róla az összes folyadék. Ezután hozzáadjuk a petrezselyem felét és a lisztet. A lisztet lepirítjuk, majd felöntjük a forró alaplével. Csomómentesre elkeverjük. Felforraljuk és hozzáadjuk a tejszínt. Botmixerrel krémes állagúra turmixszoljuk. Hozzáadjuk a maradék petrezselymet és átforraljuk a levest.
4. Az elején félretett gombát serpenyőben kevés vajon megpirítjuk. Sózzuk. Hozzáadjuk az elkészült leveshez.
5. A leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk. Előveszünk egy olyan tányért, melyet be lehet tenni a sütőbe (cserépedény). Rátesszük a tésztára és körbevágjuk vele a tésztát. A kivágott kört nyújtófával tovább szélesítjük, hogy rá tudjuk hajtogatni a leveses tálra.
6. A tálba szedünk a levesből, és ráillesszük a tésztát. Két oldalt húzzuk szorosra a tésztát, majd kenjük le felvert tojással. A maradék tésztából szúrjunk ki formákat (pl.: csillag, szív) és díszítsük vele a beborított tányért. Az így elkészített tányért előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük és 200 C fokon 10-12 percig sütjük.