2014.02.02.

Ha egy gyorsan elkészíthető, de tartalmas levesre vágyunk, akkor tökéletes választás a tejfölös gombaleves vajas galuskával.
Hozzávalók (4 személyre):
1 db vöröshagyma
8 db csiperkegomba
étolaj
1 kk. finomliszt
só
őrölt fehér bors
1 csomó petrezselyemzöld
3 dl tejföl
víz vagy zöldségalaplé
A vajas galuskához:
3 ek. liszt
1 db tojás
só
2 ek. vaj
Elkészítés:
1. A gombát felszeleteljük, a hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk.
2. Étolajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és erős tűzön pirítjuk. Megsózzuk, hogy hamarabb kiengedje a levét. Megszórjuk őrölt fehér borssal és a petrezselyemzölddel. Amikor teljesen elpárolgott a leve, akkor liszttel megszórjuk és rövid ideig tovább pirítjuk.
3. Felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével. Sóval, borssal ízesítjük és átforraljuk a levest.
4. Egy keverőtálba tesszük a tejfölt, és a forró levesből lassan hozzáadagolunk folyamatos kevergetés mellett 4-5 merőkanállal. Ezt a keveréket visszaöntjük a forrásban lévő leveshez és ismét átforraljuk, majd vajas galuskát főzünk bele.
Vajas galuska készítése:
A vajat egy tálban felmelegítjük. Az olvadt vajhoz adjuk a tojás sárgáját. Jól elkeverjük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a tojás a meleg vajtól.
Sózzuk. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és hozzáadagoljuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Jól összekeverjük, és galuskaszaggatóval a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.