2016.11.06.

Ilyen hidegben jól esik egy forró krémleves. Mit szólnál egy zsályás fokhagymakrémleveshez?
Hozzávalók (6 személyre):
10 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
4 evőkanál vaj
450 g tejföl
1 csomó petrezselyemzöld
1,8 l víz vagy erőleves vagy csontlé
só
őrölt fehér bors
3-4 db friss zsályalevél
Levesbetét:
6 db pirítós kenyér
sajt ízlés szerint
Elkészítés:
1. A vajat felforrósítjuk és beletesszük az apróra vágott zsályaleveleket. Liszt hozzáadásával világos rántást készítünk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel vagy csontlével.
2. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, és beletesszük a finomra vágott petrezselymet.
Egyszer fel kell forrnia, utána adjuk hozzá hőkiegyenlítéssel a tejfölt (azaz, egy merőkanállal vegyünk ki a levesből és lassan öntsük a tejfölhöz, habverővel keverjük el, majd lassan öntsük az egészet vissza a levesbe). Ha másodszorra is felforrt, akkor van kész a leves.
A krémesebb állag érdekében botmixerrel keverjük át a kész levest.
Tálaláskor szórjunk bele reszelt sajtot, és kínáljunk hozzá pirítóst. Nagyon mutatós, ha cipóban tálaljuk.