2018.07.14.

Kapros-joghurtos, görög, tzaziki és még superfood is van!
Ha nyár, akkor grillezés! Az, hogy mi kerül a faszénre az sokak számára manapság már meghökkentő is lehet. Újabban a gyümölcsök (barack, ananász, dinnye) is megjelentek a legújabb grill trendek ízes színpadán a sült húsok, sült kolbászok, grill zöldségek és grillezhető sajtok mellett. Akármelyik mellett is döntesz, az biztos, hogy szükséged lesz néhány üde saláta receptre is, melyek remekül passzolnak a grill ételekhez és a nyári hangulathoz. Próbáld ki a 7+1 kedvenc nyári saláta receptemet, melyekkel tuti, hogy feldobod a grillpartikat.
1. A nyári frissítő: kapros-joghurtos uborkasaláta
Hozzávalók
1 nagyobb darab kígyóuborka
1-2 szál újhagyma
2 pohár natúr joghurt
1 marék finomra vágott kapor
só
őrölt fehér bors
Elkészítés
1. Az uborkát megmossuk és vékony félkarikára vágjuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk és alaposan összekeverjük. 5 percet állni hagyjuk.
2. Közben felaprítjuk a kaprot és az újhagymát karikára vágjuk. Végül az összes hozzávalót belekeverjük a joghurtba. Egyből fogyaszthatjuk is.
Tipp:
Sült halakhoz vagy csirkéhez passzol a leginkább.
» Sült csirkemell kapros-joghurtos uborkasalátával (alakbarát, gluténmentes, low carb)
2. A majonézes klasszikus: majonézes kukoricasaláta
Hozzávalók
200 g morzsolt csemegekukorica
1 csomó petrezselyem
majonéz
mustár
tejföl
só
bors
pár csepp citromlé
pár csepp édesítőszer
Elkészítés
Egy tálban összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mustárt egy kevés citromlével és folyékony édesítőszerrel. Hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát és a finomra vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
Tipp:
Sült tarjához és halakhoz passzol a leginkább.
3. Az abszolút superfood: édeskömény saláta zöld almával
Előételnek vagy húsos főételek és különösen halas ételek mellé ajánlom ezt a finom salátát. Nemcsak az íze miatt szeretem, hanem azért is, mert az édeskömény jó hatással van a női hormonokra és nagyon egészséges.
4. Amerika kedvence: amerikai káposztasaláta
Ez a vitaminokban gazdag saláta nagy sikert arathat a grill partikon. Főként sült húsokhoz illik, tökéletes társa grillen ropogósra sütött csirkecombnak vagy csirke szárnynak.
5. Az olasz életérzés: Olasz tésztasaláta
Ebben a salátában minden benne van, ami miatt az olasz konyha szerelmesei nem fogják tudni abbahagyni, ha ilyennel kínálod őket. Érdemes dupla adagot készíteni. Magában is nagyon finom!
6. Görög klasszikus 1: görög saláta
Hozzávalók
100 g feta sajt (Apetina laktózmentes)
3 db paradicsom
½ kígyóuborka
1 db lilahagyma
bazsalikom
oregánó
olívaolaj
Elkészítés
A saláta hozzávalóit felkockázzuk, és egy tálban összekeverjük. Érdemes állni hagyni egy kis időre.
Tipp:
Grillezett padlizsánnal különösen finom!
» Fitnesz gyros sült krumpli helyett padlizsánnal és görög salátával
Le szeretnél fogyni ez alatt a nyár alatt 10-20 kilót? Egy betarthaó diétás étrendet keresel?
»Lefogyok! Mutasd a diétás étrendet!
7. Görög klasszikus 2: tzaziki
Hozzávalók
2 db kígyóuborka
só
frissen őrölt fekete bors
½ citrom leve
olívaolaj
250 g feta sajt (juhtúróval is ki lehet egészíteni)
300 g kefir
150 g natúr joghurt
4-5 gerezd fokhagyma
Elkészítés
1. Az uborkát megmossuk és a sajtreszelő legnagyobb lyukán lereszeljük. Egy edénybe belemorzsoljuk a feta sajtot. Villa segítségével szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a kefirt és a joghurtot. Sóval, borssal, olívaolajjal és citromlével ízesítjük. Az egészet csomómentesre keverjük, végül hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
2. A lereszelt uborka levét kinyomkodjuk és beletesszük a kefires keverékbe. Elkeverjük és minimum 1 órára hűtőbe tesszük.
Tipp:
Héjában sült burgonyával az egyik legjobb páros!
» Héjában sült burgonya vajas retekkel és tzazikivel
7+1. A keleti különlegesség: tabbouleh (ejtsd: tabulé, értsd: bulgursaláta)
Hozzávalók
1 csésze bulgur
2 csésze víz
5 csomó petrezselyemzöld
8-10 friss mentalevél
4 szál újhagyma
4 db paradicsom
1 lime leve
olívaolaj
só
őrölt feketebors
őrölt római kömény vagy őrölt köménymag
Elkészítés
1. A vizet felforraljuk egy lábosban. Beletesszük a bulgurt és egy kevés sót. Levesszük a tűzről és lefedve 20-25 percig hagyjuk állni. (Egyszer-kétszer megkeverjük.) Ezalatt a bulgur felszívja a vizet és tökéletesen megpuhul.
2. A petrezselymet és a mentát nagyon apróra vágjuk. Az újhagymát vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot apró kockákra vágjuk. Az egészet egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzákeverjük a kihűtött bulgurt és olívaolajjal, sóval, borssal, őrölt köménymaggal és egy lime levével ízesítjük.
Jobb íze lesz, ha egy kicsit állni, hagyjuk a hűtőben.
Tipp
Nagyon finom sült kápia paprikával
» Sült kápia paprika bulgursalátával
Ezt a blogbejegyést 2018-ban írtam, azóta még számos kedvencem lett, például ezek:
» Tonhalas kuszkusz saláta friss bazsalikommal
Ha diétás süteményeket szeretnél készíteni, akkor ajánlom figyelmedbe a Fitnesz-Édességek című könyvemet, melyben 43 receptet találsz cukor, fehér liszt és sütés nélkül. » Beszerzem
Szerző: Földi Rita
fotók: Pixabay