Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











10 dolog, amit minden ősszel elhatározol, de sosem teszed meg. Itt az idő, hogy megtedd!

2018.09.01.

10 dolog, amit minden ősszel elhatározol, de sosem teszed meg. Itt az idő, hogy megtedd!

Nagy őszi kihívás

Szeptemberben elárasztják a közösségi oldalakat a ”Mit csinálj ősszel?” típusú frappáns bakancslisták, melyeknek kötelező eleme lett a sütőtök krémleves kipróbálása és persze néhány új, divatos, őszi ruhadarab beszerzése is. Ezek is szuper őszi hangulatjavítók, de úgy gondoltam, hogy most valami másról szeretnék írni. Bakancslista-féle lesz ez is, de inkább olyan dolgokat fog tartalmazni, melyek mindegyike a változás felé visz. (A változás olyan, mint a takarítás, nem szeretjük, de rendkívül hasznos.)

Talán az ősz a legalkalmasabb a változás elkezdésére. A természet is ősszel változik. Ilyenkor mi is egy kicsit lassabb ütemben létezünk. Ez tulajdonképpen az átmenet, hiszen vége a pörgős nyárnak és a karácsonyi hajrá még messze. Ez az átmenet tökéletes arra, hogy átgondold az életedet, azt hogy mit szeretnél és mi az, amitől meg kell válnod. Az ősz a nagytakarítás, a lomtalanítás ideje is. Fejünkben, lelkünkben, a lakásban és a kertben is rendet rakhatunk. Ez már önmagában is változás, hiszen helyet csinálunk az újnak. Az új pedig csak úgy jön, ha teszünk érte. Az ősz kitűnő alkalom a tanulásra, új képességek elsajátítására is. Akárhogy is nézzük, az ősz tele van lehetőségekkel, de ahhoz hogy élni tudjál vele, változnod kell. Hiszen belső változás nélkül, nincs külső változás.

10 olyan dolgot gyűjtöttem össze, melyek mind aprócska változások, de ha bevezeted őket és utána kitartóan követed, akkor igazán nagy változást hozhatnak az életedbe.

1. Kitartóbb leszek!

Hány olyan dolog van, amibe belekezdtél, de nem vitted végig? Ezek ismerősek?

  • konditerem bérletek, melyeket megvettél, de csak pár alkalommal mentél el,

  • könyvek, melyekbe belekezdtél, de nem volt elég időd, hogy végigolvasd,

  • diéták, melyeket 3 napig követtél, majd abbahagytad az első ”bűnözés” után,

  • célok, melyeket kitűztél, de az első problémáknál inkább feladtad.

Életed bármelyik területén is szeretnél kitartóbb lenni, fontos, hogy tudd; a kitartást is tanulni kell! Vannak módszerek, melyekkel fejleszthető. Például ilyen, ha kisebb célokat tűzöl ki és folyamatosan méred az eredményeket. Így részcélokat fogsz teljesíteni, melyek örömmel és önbizalommal fognak eltölteni, és segítenek, hogy tovább folytasd az utad. Célról-célra haladj, és légy szigorú magaddal, a kitartásodnak nem használ, ha túlságosan megengedő vagy.

Gyakorlat

  • Készíts egy listát, arról, hogy milyen tevékenységek visznek közelebb a célod eléréséhez. Jól gondold végig, járj utána vagy kérdezz meg ismerősöket is, mert fontos, hogy reális célokat tűzz ki!

  • A célokat bontsd alá részcélokra! Például, ha 10 kilótól szeretnél megszabadulni, akkor a részcélod lehet 3 kiló is.

  • A részcélok mellé írd oda, hogy mivel fogod magad megjutalmazni, ha teljesítetted a részcélt. A jutalom lehet egy koncertjegy, egy könyv, egy masszázs, egy szabadnap, egy kirándulás, vagy akár egy kis édesség is, de fontos, hogy olyan dolog legyen, ami valóban örömet okoz neked.

  • Tűzz ki határidőt a célok eléréséhez és írd be feladatnak a naptáradba az aznapi teendőket a részcéloddal kapcsolatban. Egy nap kimaradhat, de másnap be kell pótolnod!

A napi feladat csak egy lépés, például egy kis testmozgás, néhány angol szó megtanulása, pár oldal elolvasása, vagy elmenni egy tanfolyamra. Ha elvégezted a feladatot, akkor mindig jutalmazd meg magad valamivel, aminek tényleg örülsz. Fontos, hogy az öröm érzésével párosítsd a feladatok elvégzését! Alapesetben a kudarc és a nehézség érzésével társítod a feladatokat, és így sokkal nehezebben tudod teljesíteni a részcélokat. Bármennyire is unalmas, monoton vagy éppen nehéz egy feladat elvégzése, rá kell nevelned magad arra, hogy jó és hasznos, hiszen a célod felé visz.  

+1 gyakorlat: Mindig legyen nálad valami csábító!

Kitartásodat azzal is fejlesztheted, ha megtanulsz ellenállni a csábításnak. Próbáld ki, hogy magadnál hordasz valami olyat, aminek alapesetben nem tudsz ellenállni. Legyen az egy finom csokoládé, a kedvenc italod, vagy akár táblagéped is, mely játékra csábít. Legyen a zsebedben, vagy tedd ki magad elé, a lényeg, hogy nagy legyen a kísértés. A kutatók szerint, ha valaki megtanul ellenállni a kísértéseknek, az élet számos területén is hasznát veheti ennek.

2. Több önbizalmam lesz!

Ha az első pontban leírtakat már gyakoroltad, és elértél néhány részcélt, akkor valószínűleg az önbizalmaddal sem lesz probléma, mivel az önbizalomhiány nagyrészt a siker hiányából fakad. Találd meg azt, amiben sikeres tudsz lenni, fejleszd tovább, és hozd ki belőle a maximumot!

Gyakorlatok

  • Készíts egy listát azokról a készségekről, amikben jó vagy, és fejleszd tovább magad ezekben! (Ebben segíthet a 3. pont is.)

  • Egy héten keresztül folyamatosan figyelj a testtartásodra! Ha azt veszed észre, hogy tested görnyedt, a vállaid lerogytak, vagy olyan a testtartásod, mintha éppen egy támadást készülnél kivédeni, azzal, hogy összehúzod magad, akkor tedd az ellenkezőjét! Húzd ki magad, emeld fel a vállaidat és tárd ki a mellkasodat! Jöhet a támadás, de te sziklaszilárdan kivéded. A magabiztos testtartás fejleszti az önbizalmadat.

  • Gondold végig, hogy kik azok a személyek, akik valóban támogatnak, és kik azok, akik folyton csak a hibákat látják benned, esetleg másokhoz hasonlítgatnak. ,,Kata sokkal jobban főz, mint te! Adri ezt ügyesebben megoldaná.’’ Az építő kritika hasznos lehet, de vannak olyanok, akik kifejezetten élvezik, ha elvehetik mások önbizalmát. Erre pedig a legalkalmasabb egy alapból önbizalom-hiányos személy. Légy résen, és ha lehet, építsd le az ilyen kapcsolatokat!

  • Menj el egy átváltoztatunk típusú fotózásra, ahol profi sminkesek és fodrászok segítenek előhozni belőled a szupernőt vagy szuper pasit! Az átalakítás után címlapszerű fotók készülnek rólad. Nézd meg a fotóidat minden nap, ettől magabiztosabb leszel.

3. Tanulni fogok!

Sosem késő elkezdeni tanulni. Ősszel rengeteg új kurzus indul. Workshopokat és online konferenciákat is látogathatsz, ahol elmélyítheted a tudásodat.

A meetup.com oldalon például számos programot találsz, köztük néhány ingyenes lehetőséget is, ahol megtanulhatsz főzni, fejlesztheted az angol beszédkészségedet, vagy üzleti marketing eszközökről tanulhatsz.

Nézz szét Facebookon is! Találhatsz néhány olyan szakmai csoportot, ahol felteheted a kérdéseidet és a tagok hozzászólásaiból is tudsz tanulni. Ilyen például a KKV Marketing Csoport is.

Gyakorlat

Tégy egy célkitűzést tanulással kapcsolatban, és kitartóan vidd végig az első pontban leírtak alapján!

4. Lefogyok x kilót!

A diétánál is legfontosabb a kitartás. Csak akkor fogsz eredményeket látni, ha nem adod fel az első három nap után. Nehéz elkezdeni, de még nehezebb fenntartani. Ne várj januárig, kezdd el most és vidd is végig! Januárban pedig lehet, hogy már egy mérettel kisebb rucikat fogsz válogatni az év eleji leárazásokon.

Gyakorlat

Találd meg a számodra legmegfelelőbb diétát és kövesd kitartóan az 1. pontban leírtak alapján! Írtam egy útmutatót a fogyáshoz. » Megnézem

5 szuper diétás nassolnivaló őszre

5 szuper diétás nassolnivaló őszre Csoki, chips, sütemény. Na, ezeket a nassolnivalókat gyorsan felejtsd el, ha ügyelsz az alakodra.

5. Egészségesebben fogok élni!

A megelőzés fontos, az egészséged pedig nem játék. Így az egészséges életmód felé vezető úton nem halogathatsz semmilyen feladatot.

Gyakorlat

Az első pont szerint tűzd ki a célod, legyen az mozgás, egészséges ételek fogyasztása, cukorról, vagy fehér lisztről, dohányzásról való leszokás, stb.) és kitartóan vidd végig! Szánj időt a pihenésre is, iktass be minden héten egy pihenőnapot! Ilyenkor próbálj meg csak olyan tevékenységeket folytatni, melyek örömmel töltenek el. 

6. Több időt fogok tölteni a családommal, barátaimmal!

Rohanó világunkban alig jut időnk személyes kapcsolataink ápolására. A közösségi oldalak nyújtotta lehetőségek nem pótolhatják a személyes beszélgetéseket, a megértő érintéseket és a vigasztaló öleléseket. Lelki feltöltődésünkhöz szükségünk van társakra, de a hétköznapok problémáiban elveszve, gyakran az utolsó helyre soroljuk őket a képzeletbeli listánkon. Mivel november elseje emlékeztet minket az elmúlásra is, az ősz igazán alkalmas arra, hogy átgondoljuk a fontossági sorrendet.

Gyakorlat

Iktass be legalább havi egy olyan programot, amikor a családoddal vagy a barátiddal együtt lehettek! Kiránduljatok, menjetek el moziba, vagy hangulatos őszi programokra! A lényeg, hogy legyen személyes kapcsolatotok és beszélgessetek egymással.

Ötletek

7. Jobban fogom kezelni a hangulatváltozásaimat!

Problémák sajnos mindig vannak, így az ember nem lehet mindig vidám. A hangulatváltozások bizonyos szintig normálisak lehetnek, de törekedned kell arra, hogy sokkal többször légy pozitív! Ebben segítenek az örömet nyújtó tevékenységek, hobbik, jó barátok, barátnők és a hála is.

Gyakorlat

Legalább három héten keresztül minden reggel kezdd azzal a napot, hogy hálát mondasz! Lehet az a legapróbb dolog is. Azért is hálás lehetsz, hogy van hol aludnod, hogy van víz a fürdőszobádban, stb. De mondj hálát azokért is, akiket szeretsz és fontosak számodra! Majd mondj hálát magadnak is, a belső és a külső tulajdonságaidért is!

8. Nyitottabb leszek az új dolgokra és az új emberekre!

Ha már rég voltál társaságban, vagy rég próbáltál ki valami újat, akkor itt az ideje, hogy kicsit tágítsd a komfortzónádat. Légy nyitott, és ne félj a csalódástól! Minden csalódás tanulsággal jár. Tanulságra pedig szükséged van a változáshoz. Ugyanez vonatkozik a hibákra is. Egyszerűen merj hibázni, mert a hibákból mindig tanul az ember. 

Gyakorlat

Jelölj ki egy hónapot magadnak, amikor minden meghívásra és minden lehetőségre igent mondasz, ami egy kicsit is szimpatikusnak tűnik! Ha nem kapsz meghívásokat, akkor keresgélj az interneten tanfolyamok és társas programok között!

9. Abbahagyom a halogatást!

Halogathatsz problémákat, feladatokat, beszélgetéseket és még fogyókúrát is. Tudod, hogy meg kell tenned, hogy nem kerülheted ki, de valahogy még sincs hozzá elég bátorságod. Sajnos a halogatásból csak még nagyobb problémák lehetnek. Minél később mondod el például az igazságot, annál több problémát okozhatsz vele.

Gyakorlat

Figyeld magad, és amikor azt érzékeled, hogy szándékosan szeretnél valamit elhalasztani, kérdezd meg magadtól, hogy miért teszed! Mi a célod azzal, hogy halogatnád, és miért nem tudod most megtenni? A probléma azonosítása segíthet a megoldásban. Itt is próbálj meg jutalmat kitűzni magadnak, így a halogatásról való leszokásodat kellemes élményekkel kötheted össze.

10. Pozitívabb leszek!

Amikor az ember sokáig csak negatív dolgokat él át, és mindenhol csak problémákat lát, akkor nem hagyhatja, hogy ezek az élmények fogva tartsák! Ez egyszerűen nem vezet sehová! Meg kell próbálnod a dolgokat más szemszögből megközelíteni! Ha úgy érzed, hogy ez nem megy, akkor beszélj egy szakemberrel is a problémákról.

Gyakorlat

Amikor érzed, hogy kezd maga alá teperni a negatív gondolathullám, akkor hallgass vidám zenéket, nézz vidám filmeket, vagy nézelődj Pinteresten és keress rá vidám dolgokra! Győzd le a szörnyedet! Te sokkal erősebb vagy, ráadásul szép, okos és magabiztos is! Csak pozitívan! 

A berögzült szokások elhagyása nem megy egyik napról a másikra, légy türelmes magaddal! Úgy tartják, hogy egy új szokás kialakításához minimum 21 napra van szükség. Kezdődhet a nagy őszi kihívás?

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!