Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Hogy van ennyi energiád mindenre? – Tippek egy gasztrobloggertől

2020.08.31.

Hogy van ennyi energiád mindenre? – Tippek egy gasztrobloggertől

Ha úgy érzed, kevés idő jut önmagadra, akkor ez neked is szól!

,,Hogy neked mennyi energiád van mindenre? Hogy van időd ezekre is?” – barátoktól, ismerősöktől és családtagoktól számtalanszor kapom meg ezeket a kérdéseket, miután lelkesen mesélek egy éppen zajló projektemről. Most éppen az ételfotózás rejtelmeiben mélyedtem el. Előtte is volt valami személyes projektem, mindig van valami, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy tényleg képes vagyok mindig találni valami olyat, ami lelkesít és hosszú ideig feltölt energiával.

Ebben a blogbejegyzésben ennek titkát próbálom felfedni. Magam számára is, mert eddig még nem gondolkodtam el ezen úgy igazán.

Elveszni a mindennapok rohanásában…

Korábban elvesztem a mindennapok rohanásában. Idegeskedtem, hogy sosem jut semmire időm. Bántott, hogy annyi mindent szerettem volna kipróbálni, de mindig csak a lélekölő munka, kötelességek, feladatok jutottak. Ezektől pedig a nap végére fáradt voltam és nem volt semmi motivációm.

Munkából energia

Aztán fejben valami változott. Talán eljött a csalódás pillanata. A lélekölő munkában, a kötelességekben és a feladatokban, pontosabban abban, hogy ezeket elvégezve – a feladat listámon kipipálva – úgy éreztem magam, mint egy kétszer kifacsart rongy. Pedig ha visszaemlékezem az általános iskolai fizika tanulmányaimra, akkor ott elhangzott valami olyan, hogy a befektetett energia a fizika törvényei szerint mindig valahogy átalakul. Felhajtó erő vagy valami hasonló lesz belőle, de a lényeg az, hogy nem megy át mínuszba, hanem valami plusz löketet ad.

Pontosabban:

,,A munkavégzés hatására a tárgyak, testek olyan állapotba kerülnek, hogy szintén munkát képesek végezni. Pl. egy munkával felgyorsított tárgy el tud tolni egy elé rakott másik tárgyat, vagy egy munkavégzés hatására kifeszített íj (vagy összenyomott rugó) képes kilőni egy nyílvesszőt (vagy a rugó kilőni egy golyót (flipper)), vagy egy munkavégzéssel felemelt nagy súly, ha leejtik, képes beverni a földbe egy cölöpöt, stb.)

Ha egy tárgy, test munkavégző képességű állapotban van, akkor ezt úgy nevezzük, hogy energiája van.,,[1]

A fentiek alapján minden munka valamilyen szintű energiát hozhatna létre. Viszont a legtöbb munka bizony nem ilyen és most nem csak arról a munkáról beszélek, amiért a fizetésedet kapod, hanem a mindennapi tevékenységekről, úgy mint takarítás, mosás, fűnyírás, szerelés, pakolás, ágyneműhúzás, stb.

Ha pedig ezek a tevékenységek nem nyújtanak plusz energiát, nem hoznak létre semmit, ehelyett lehúznak és kimerítenek, akkor kell valami olyat találni, amivel elérhető az öröm, átélhető a flow élmény.

Kellenek a célok

Ebben gondolkodva célokat szoktam kitűzni magamnak. Minden év elején és néha havonta is jönnek újabb célok. Az idei egyik fő célom az első receptes könyvem kiadása. A Fitnesz Édességek című könyvem úgy néz ki, hogy hamarosan a boltokban lesz. Itt meg is tudod rendelni. Az év eddigi részében ezért tevékenykedtem, ebbe tettem az energiámat. Ez a befektetett energia pedig hamarosan egy könyvvé alakulhat át. A fizika törvényei szerint is... 

Konyhai pillanatképek

Konyhai pillanatképeket fotóztunk a könyvhöz 

fotós: Kántor Mia

Nemrég pedig újabb célt tűztem ki: szeretnék jobb képeket készíteni telefonnal. Nem vagyok megelégedve a blogomra feltöltött képeim többségével. Így elhatároztam, hogy beleásom magam a témába, és kitanulom ennek fortélyait. Találtam is egy remek tanfolyamot Szöllősi Kiss Orsi ételfotósnál. Nagyon hasznos dolgokat tanultam tőle és azóta számtalan új ételfotóm született. Én úgy láttam, fejlődtem is, de tudom, hogy még azért van mit tanulnom.

tejberizs régi

A fitnesz tejberizsemről készített fotóm a tanfolyam előtt.

fitnesz tejberizs

A tanfolyam után kapott egy új stílust és formát is.

fitnesz tejberizs

Figyelem és türelem is kell

Gasztroblogot vezetni sok idő. Nem lehet összecsapni és rohanva megcsinálni. Kellő idő és figyelem kell rá.

Egy új étel elkészítése (alapanyag beszerzésével együtt) kb. 1-1,5 óra. Ha elkészült, akkor a tálalás csupán pár perc. (Igaz, a tányérok beszerzése is idő, mert nem mindegy, hogy miben tálalsz és az hogyan fotózható.) A kitálalt ételt valami szép háttérre kell helyezni. A háttereket már magam készítem – ennek beszerzése és festése is idő.

Hátterek fotózáshoz

Itt a frissen beszerzett háttereim láthatóak. Egy már lefestve, kettő még festésre várva.

A stílus kialakításához még textilek és egyéb kiegészítők (kis tálak, villák, virágok, egyebek) is szükségesek. Ezeket elrendezgettem, majd jöhet végre a fotózás.

fotózás styling

Itt cukkinikrémlevest stylingoltam.

Egy ételről mintegy 40 fotó készül. Ebből a 40 fotóból válogatom ki később (általában másnap) azt a 3-4 fotót, amit felhasználok majd a blogomhoz.

A kiválasztott képeket utómunkázom (ez is általában több óra szokott lenni, mert egyszerre több ételen is dolgozom), majd jöhet a recept megírása (ételkészítés közben jegyzetelek és később írom le a pontos receptet).

Kiszámolom a kalória értékeket és a makrotápanyagokat, kitalálok egy olyan címet, amire szerintem kattintani fognak, majd még néhány SEO elvet is beépítek és végre kész a recept, kb. egy óra alatt.

Ezután következik a blogra való feltöltés, ami néha fél óra is szokott lenni (attól függően, hogy hova és hogyan töltöm fel), majd ha kész a feltöltés, akkor jöhetnek a közösségi megosztások, amit már a követőim is látnak Facebookon, Instagramon vagy Pinteresten. Minél több platform, annál több idő ez is.

Kapros cukkinikrémleves ricottával

A végleges cukkinikrémleves fotó

A fenti folyamat több órát vesz igénybe, előkészületekkel együtt akár napokat is. (Amikor látsz egy ételfotót az interneten, akkor valószínűleg ebbe nem gondolsz bele.)

Valójában sosem mértem le, hogy mennyi időt foglalkoztam a receptjeimmel vagy a blogommal, mert minden perc, amit ezzel tölthetek, az boldogságot nyújt számomra. Ha pedig nem így lenne, akkor valószínűleg nem is csinálnám, és nem érezném azt, hogy erre bizony időt kell szakítanom, mert ettől jobb lesz nekem, mert ettől a befektetett munka energiává alakul át. Mindezt csupán azáltal, hogy kitűztem magam elé egy célt, legyen az a könyvkiadás vagy a jobb ételfotók.

A flow

A leghíresebb boldogságkutató, Csíkszentmihályi Mihály a Flow, az öröm művészete című könyvében azt írja, hogy ,, a flow megélésében segít, ha világos céljaink vannak – nem azért, mert a célok elérése fontos, hanem mert cél híján nehéz a koncentráció és nehéz elkerülni a figyelem szétesését. Például a hegymászó nem azért tűzi ki a cél elérését, mert valamilyen mélyen rejlő vágy erre hajtja, hanem mert a cél teszi lehetővé a mászás élményét. A csúcs elérésének kitűzése nélkül a mászás céltalan kószálássá válna, amely csak nyugtalanná és egykedvűvé tesz bennünket.”

Idő, Én, ÉNIDŐ

Azt vettem észre, hogy a cél mellé egy jó időbeosztás is kell, és hogy fejben eldöntsd, megengedd magadnak, hogy a személyes projekteddel foglalkozol. Ha nem így teszel, ha nem szorítasz ki neki kellő időt, akkor mindig rászerveznek és még te magad is hajlamos vagy rászervezni, hátrébb sorolni önmagadat.

Néha megvár a munka is. Nem kell mindent azonnal megcsinálni. Megvár a mosás, takarítás is. Megvár a kert is. A családtagok is elfoglalhatják magukat, nem kell mindig körülöttük buzogni.

Énidő kell, mert különben beleveszel a mindennapok hajszájába és úgy darálnak be a lélektelen percek, hogy már észre sem veszed, hogy valójában mi hiányzik neked. Elveszíted az örömöket és elveszíted önmagadat is. Ettől pedig zaklatott leszel, idegesen szólsz másokhoz és mások is idegesen szólnak vissza hozzád. Rohanásból áll az életed, be van osztva minden perced valami másra vagy valaki másra, de magadra nem szánsz egyetlen percet sem. Ne hagyd, hogy bedaráljanak! Vonulj kicsit félre! Tűzz ki magadnak értelmes célokat és élvezd, ahogyan eléred! Nekem legalábbis ettől lesz energiám mindenre.

 Szerző: Földi Rita

vissza