• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Mit tegyél el a nyárból? Erre jó az uborkaszezon!

2020.08.13.

Mit tegyél el a nyárból? Erre jó az uborkaszezon!

Erőgyűjtés, inspirációgyűjtés, élménygyűjtés

,,Majd nyáron elmegyünk!” Nyáron majd több időnk lesz, akkor majd megcsináljuk.” Itt lesz rá az egész nyár” – Gyakran elhangzanak nálunk ezek a mondatok nyár elején, és most szeretném ezeket újra elővenni emlékeztetőül és egyben fenyegetésként. Hiszen mindjárt vége a nyárnak! A „majdok” most vannak! 

Ami nyár elején még egy végtelen hosszú időszaknak tűnt, az visszatekintve csupán egy röpke pillanat. Volt benne számtalan élményem, kacagásom, felismerésem. Nem maradtak el a nyári grillezések, új helyek felfedezése, hullócsillagnézés, láblógatás a kertben. Számtalan új receptet alkottam, átszabtam a blogomat, az Enni és Fogyni e-bookomat, és befejeztem a Fitnesz Édességek könyvemet, ami végre szeptemberben már a boltokba kerülhet. Elégedett vagyok, jól használtam fel a rendelkezésemre álló időt, de számtalanszor halogattam, toltam a feladatokat magam előtt.

Az uborkaszezon feljogosíthat minket a halogatásra, ugyanakkor az alábbiak miatt mégis hasznos:

1. Van időd jobban átgondolni és megfontolni a terveidet

Felírom a Trellomba a feladatot, de behúzom egy ún. „Keltető” elnevezésű kártyára. Itt érnek a tervek. Pár hét múlva visszanézek rájuk és a legtöbb esetben megállapítom, hogy már nincs is értelme megvalósítani. Ezzel pedig időt spórolok magamnak, hiszen nem kezdek bele felesleges dolgokba.

2. Tökéletes idő a számvetésre: Mit értél el? Mibe kell még belehúzni az év végéig?

Észrevettem, hogy előszeretettel írogatok teendő listákat (erről már írtam itt), de azt nem rögzítem sehol, hogy miket csináltam már meg. Így idén nyáron egy újabb listát készíttettem, amin látszódik a tervezett és az elért cél is. Havi bontásban vezetem, egészen év végéig. Már most öröm ránézni. 

Ezek segítettek még az uborkaszezonban:

1. Örömlista

Még év elején készíttettem egy listát a 2020-as örömeimről. Ezt a listát folyamatosan bővítem és rosszabb napjaimon előveszem, hogy átolvassam. Elektronikusan tárolom, így mindig nálam lehet. Jókat mosolygok rajta. Még csak augusztus van és mennyi örömöm volt!   (Van, aki egy befőttes üveget készít és abba teszi kis cetlikre írva az örömöket, amiket év végén elővesz és felolvas – ez is egy módszer, de szerintem érdemes ezt többször elővenni az évben.)

2. Semmittevő napok kijelölése

Az inspiráció nem jön csak úgy tervszerűen. Nem tervezheted meg, hogy márpedig szombat délután kettőkor új ötleted lesz. Hajlamos vagyok túltervezni a napjaimat, de idén nyáron végre rájöttem, hogy az ún. semmittevő napokon haladok a legtöbbet. Általában egy szombati vagy egy vasárnapi napot jelölök ki erre a lusta napra. Ilyenkor nem lehet feladat felírva a listámra, ilyenkor nem megyek sehová és nem is engedem, hogy bárki elvegye ezt a napot tőlem. Ez a nap az enyém, bármilyen önzőn is hangzik. Szükségem van rá, hogy rám találjon az inspiráció, hogy kitaláljak egy új témát a blogra, egy új ételt, vagy csak egy új kihívást magamnak, amiben örömömet lelem. 

Bevezetőmben azzal kezdtem, hogy a „majdok” most vannak és mindjárt vége a nyárnak! Lassan a fürdőruhát és vele a nyári élményeket is elcsomagoljuk. Ha neked még van valami a nyári teendő listádon, akkor most már ne halogasd, vágj bele és leld örömödet benne, amikor kihúzhatsz egy tételt vagy felírhatsz egy újabbat az örömlistádra. Kívánom, hogy gyűjtsd be és úgy raktározd el ezeket a pillanatokat, mintha csak egy befőttet tennél el, amit a hidegebb napokon jó lesz majd elővenni gondolatban, hogy melegítsen. Mert bizony a lelket néha melegíteni kell. Az uborkaszezonban eltett befőttek pedig a legédesebb melegítők lehetnek. De ne feledd, az uborkaszezon nem a rohanásról szól, hanem arról, hogy lassabban élj! Nem most kell behoznod azt, amit év eleje óta nem tudtál megvalósítani. Ez a gyűjtés ideje. Erőgyűjtés, inspirációgyűjtés, élménygyűjtés. Ezekből lesznek a legfinomabb befőttek télire, amikor már alig van friss gyümölcs.

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

vissza

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!