Fő kategória: | köret |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | szezonfüggetlen |
Alkalom: | karácsony, vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 60 perc |
Speciális összetevő: | tojásmentes, húsmentes |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Anna-burgonya grill zöldségekkel
Egyszerűen oda vagyok ezért a burgonya köretért, mely kiváló társa lehet a grillezett zöldségeknek is. Ezúttal egy kicsit különlegesebb gombát is tálaltam ebbe a zöldség kavalkádba, az egzotikus barna shimeji (ejtsd: simedzsi) gombát.
Hozzávalók (4 személyre):
150 g shimeji gomba
1 db cukkíni
8 db portobello gomba (vagy csiperkegomba)
2 db lilahagyma
2 ek. vaj
olívaolaj
só
őrölt fekete bors
szárított bazsalikom
tárkonyecet
3 babérlevél
az Anna-burgonyához:
6-8 db burgonya
3 ek. vaj
10 g reszelt trappista sajt
2,5 dl tejszín
só
Elkészítés:
1. A burgonyát megtisztítjuk és 1-2 mm vastag szeletekre vágjuk. Nem szabad beáztatni, mert ekkor elveszítenénk a keményítő ragasztóhatását.
2. Egy kerek tortasütőformát kivajazunk, és ebbe helyezzük a burgonyaszeleteket úgy, hogy egy réteg után meglocsoljuk olvasztott vajjal és megsózzuk. Az így rétegzett burgonyára tejszínt öntünk, és reszelt sajttal megszórjuk a tetejét.
150 C fokos sütőben kb. 30-40 percig sütjük.
3. A megmosott shimeji gombát 15 percig ecetes, babérleveles vízben főzzük. Ha kész, lecsepegtetjük és utána sütjük meg.
A csiperkegombát megtisztítjuk, megmossuk és 2 cm-es szeletekre vágjuk. Egy keverőtálba tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk, őrölt feketeborssal és bazsalikommal megszórjuk. 10 percig állni hagyjuk.
A cukkínit megmossuk, és ujjnyi szeletekre vágjuk. A lilahagymát is vastagabb szeletekre vágjuk. A cukkínit és a hagymát egy keverőtálba tesszük és olívaolajjal őrölt feketeborssal, bazsalikommal és sóval is megszórjuk. Ezt is állni hagyjuk 10 percig.
Az így előkészített zöldségeket egy serpenyőben (vagy hot plate-ben) kevés vajon megsütjük. A gombákat sütés közben sózzuk meg.
Az elkészült Anna-burgonyából tortacikkeket vágunk, a grillezett zöldségeket mellé helyezzük és forrón tálaljuk.
Bor javaslat: Rosé 2013 (Juhász testvérek pincészete)