Konyha: | magyar |
Fő kategória: | sertés ételek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | szezonfüggetlen |
Alkalom: | újév, vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | min. 120 perc |
Speciális összetevő: | tejmentes, tojásmentes, fehér cukor mentes, laktózmentes |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Cigánypecsenye
Igazán magyaros ízek egy vasárnapi ebédre. Ezt garantálja ez a cigánypecsenye. Olykor heves vitákat vált ki még a családunkban is, hogy tarjából vagy karajból készüljön-e. A nagykönyv szerint tarjából készítik, de szerintem karajból finomabb. Igazság szerint nem szeretem a tarját. Azért adtam neki még egy esélyt, és vettem néhány szelet tarját is a karaj mellé. Ugyanúgy készítettem el, de a karaj győzött ismét. Ízlés kérdése, a nagykönyvet meg felejtsük el.
Hozzávalók (2 személyre):
4 szelet csont nélküli rövidkaraj vagy tartja ízlés szerint
8 gerezd fokhagyma
étolaj
só
őrölt fekete bors
füstölt kenyérszalonna
3 ek. liszt
2 ek. pirospaprika
Elkészítés:
1. A húst előkészítjük, kiklopfoljuk és bevagdaljuk a szélüket, hogy ne kunkorodjon fel sütés közben. Sóval és borssal bedörzsöljük. Majd egy edénybe tesszük és tört fokhagymával elkevert étolajjal leöntjük. Ebben a pácban hagyjuk egy éjszakát állni a hűtőben.
2. A szalonnából szeleteket vágunk, majd 1 cm-enként bevágjuk egészen a bőréig. Egy fedeles serpenyőben ropogósra sütjük, majd kiszedjük.
3. A húst kivesszük a hűtőből és lecsepegtetjük a felesleges olajat. Fűszerpaprikával elkevert lisztbe forgatjuk, majd a szalonna visszamaradt zsírjában kisütjük. Először magas hőfokon kérget sütünk a húsnak, majd lejjebb vesszük a hőmérsékletet és le is fedjük az edényt, hogy megpuhuljon a hús. Összesen kb. 10-15 percig sütjük, pároljuk.
Ha elkészült a hús, akkor szórjuk meg a tetejét még egy kevés fűszerpaprikával és frissen őrölt fekete borssal is.
Hasábburgonyát és paradicsomsalátát kínáljunk hozzá.