Konyha: | magyar |
Fő kategória: | szárnyas ételek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | szezonfüggetlen |
Alkalom: | vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 90 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, laktózmentes, tejmentes |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Csirkepörkölt galuskával
Magyaros, igen laktató étel. Hétköznapokra és hétvégékre is jó választás a magyaros ízek kedvelőinek.
Hozzávalók (6 személyre):
4 db csirke alsó comb
4 db csirke felső comb
4 db csirkeszárny
(lehet beletenni csirkemellet is)
4 db nagyobb vöröshagyma
2 db fokhagyma
2 ek. fűszerpaprika
3 csipet őrölt feketebors
3 csipet őrölt fűszerkömény
só
2 db tv paprika
2 db paradicsom
étolaj
a galuskához:
1 kg finomliszt
3 db tojás
1 ek. só
víz
Elkészítés:
1. Kockára vágjuk a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. A húst megtisztítjuk, ha szükséges szőrtelenítjük. (Például gyertyaláng felett vagy a gázrózsát használva.)
2. Étolajon aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a paprikát és üvegesre pároljuk. Tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot és egy darab zúzott fokhagymát.
3. Kevés vízzel felöntjük és visszatesszük a tűzre. Felforraljuk, majd beletesszük a húsokat. Fűszerezzük. Kevés vizet öntünk még rá, úgy, hogy félig ellepje a húsokat. Kb. egy óráig főzzük úgy, hogy félig letakarjuk a fedővel. Közben az elpárolgó vizet szükség szerint pótoljuk.
Mielőtt levesszük a tűzről, adjunk hozzá még egy darab zúzott fokhagymát.
A galuska elkészítése:
1. Sós vizet forralunk.
2. Egy keverőtálba öntjük a lisztet és hozzáadjuk a tojásokat.
3. Jól megsózzuk (kb. 3 ek. só kellhet bele).
4. Hozzáöntünk annyi vizet, hogy sűrű, ragadós tésztát kapjunk.
5. A forrásban lévő vízbe két adag galuskát szaggatunk. Közben elkeverjük. Megvárjuk, hogy újra felforrjon a víz, majd tésztaszűrővel kiveszük.
Vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük és egy tálba tesszük. Az elkészült csirkepörkölt zsírjából le lehet szedni egy-két kanállal és el lehet keverni a galuskával, hogy ne álljanak össze a szemek.
Keverhetünk hozzá egy evőkanál vajat is. Nagyon finom lesz tőle.
Uborkasalátát kínáljunk hozzá.