Étkezés: | ebéd |
Szezon: | szezonfüggetlen |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 60 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, gluténmentes, tojásmentes, húsmentes |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Csőben sült brokkoli
Egyszerű és finom étel a hétköznapokra. A brokkoli tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal (kálium, kalcium, magnézium stb.), viszont kalóriában szegény. Segíti a szervezet méregtelenítését és jó a magas vérnyomás ellen.
Hozzávalók (2 személyre):
400 g brokkoli
4 ek. vaj
3 ek. hajdinaliszt (vagy búzaliszt)
3 dl tej
só
1 csipet őrölt szerecsendió
30 g füstölt sajt (pl. füstölt parenyica)
Elkészítés:
1. A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, és hideg sós vízben feltesszük főzni. Adjunk hozzá kb. 2 dl szénsavas vizet is (vagy egy csipet szódabikarbónát), így a brokkoli főzés után is szép zöld marad. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, legyen inkább roppanós.
2. Füstölt sajtmártást készítünk. Ehhez először felforraljuk a tejet, majd félretesszük. Egy másik lábosban felforrósítjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Lassú tűzön addig hevítjük, míg habozni nem kezd. Állandó habverővel történő keverés mellett felöntjük a forró tejjel. Sózzuk, őrölt szerecsendióval megszórjuk és felforraljuk. Végül belekeverjük a reszelt sajtot és ezzel is rövid ideig melegítjük.
3. A sajtmártást egy jénai tál vagy egy tepsi aljára vékony rétegben elkenjük. Rátesszük a megfőtt brokkolikat, leöntjük a maradék sajtmártással, végül reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 C fokon megsütjük.