• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Csokoládé szuflé forralt boros almapürével

Csokoládé szuflé forralt boros almapürével
Csokoládé szuflé forralt boros almapürével
Csokoládé szuflé forralt boros almapürével
Csokoládé szuflé forralt boros almapürével
Csokoládé szuflé forralt boros almapürével
Csokoládé szuflé forralt boros almapürével
Csokoládé szuflé forralt boros almapürével
Fő kategória:desszertek
Étkezés:tízórai, uzsonna
Szezon:őszi, téli, szezonfüggetlen
Alkalom:Valentin-nap, húsvét, grill party, szüret, Halloween, Márton-nap, vasárnapi ebéd, karácsony, szilveszter, újév, farsang
Elkészítési nehézség:nehéz
Elkészítési idő:max. 30 perc
Speciális összetevő:húsmentes
Népszerű témák:karácsonyi sütemények
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Csokoládé szuflé forralt boros almapürével

Csokoládé szuflé, vagy más néven csokoládéfelfújt. Ezt a finom és rendkívül dekoratív édességet könnyedén el tudjuk készíteni ünnepi alkalmakra, vagy csak úgy, ha nagyon csoki hiányunk van, de be kell tartanunk hozzá három fontos szabályt. Először is nagyon oda kell figyelnünk az anyaghányadra, másodszor pedig magas kakaótartalmú csokoládét kell választanunk. A harmadik titok pedig a sütésben rejlik. A receptből minden titokra fény derül.

Mivel igen csak ősziesre fordult az idő, így egy almás pürét választottam a szufléhoz, melyet forralt bor ízzel bolondítottam meg. Magában is nagyon finom a szuflé, de bármilyen gyümölcsös mártást is kínálhatunk hozzá.

 Hozzávalók (2 db 9 cm átmérőjű, 5 cm mély szufléformához)

  • 180 g étcsokoládé (min. 70%-os kakaótartalommal)
  • 90 g vaj (kocka Rama is jó)
  • 3 db tojás
  • 50 g finomliszt
  • 60 g porcukor
  • 2 csipet só

a forralt boros almapüréhez

  • 2 db alma (érdemes savanykásabbat választani, mert a szuflé úgyis édes lesz)
  • 1 ek. vaj
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. méz
  • 3 csipet fahéj
  • 4 dl forralt bor (saját recept itt - a körtét hagyjuk ki belőle)

 Elkészítés

0. A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Alsó légkeverést használjunk, mivel fontos, hogy a szuflénk alulról kapja a hőt.

1. Egy lábosban vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét egy fakanállal kevergetve, majd hozzákeverjük a szoba-hőmérsékletű vajat.

2. Második lépésben hozzákeverjük a porcukrot és a lisztet. Csomómentesre elkeverjük, majd az egészet hagyjuk langyosra hűlni.

3. Amíg a csoki hűl, alaposan kivajazzuk a szufléformánkat. Fontos, hogy mindenhol egyenletesen legyen bekenve vajjal.

Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéhez és a sárgájához is adunk egy-egy csipet sót. A fehérjéből kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük. A kihűtött csokoládét először a sárgájához keverjük, úgy hogy először csak egy keveset adunk hozzá, hogy nehogy kicsapja a sárgáját. Óvatosan hozzáadagoljuk a fehérje habot is, alaposan elkeverjük, majd a szufléformába töltjük. Majdnem tele töltsük a formát (kb. 1 cm helyet kihagyva), hogy legyen helye szépen feljönni. Ügyeljünk arra is, hogy ne menjen félre egyetlen csepp csokis keverék sem, mert ha a szélére odasül egy kis keverék, akkor az gátolhatja azt, hogy feljöjjön a szuflé a formából.

4. Betesszük az előmelegített sütőbe és pontosan 15 percig sütjük.

Ha kész, akkor pár percig hagyjuk pihenni. Amikor már hozzá tudunk érni a szufléhoz, akkor éles késsel vágjuk körbe, hogy elváljon a formától, majd tegyük egy tálra. Még melegen kínáljuk, ugyanis csak ekkor lesz kívánatosan folyós a közepe.

5. A forralt boros almapüréhez vajon megpároljuk a felkockázott almát. Cukorral és őrölt fahéjjal megszórjuk, majd felöntjük az előre elkészített forralt borral. Teljesen puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a mézet, és ha túl sűrű lenne, akkor még egy kevés forralt bort is teszünk bele.

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!