• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Csontleves májgombóccal

Csontleves májgombóccal
Csontleves májgombóccal
Csontleves májgombóccal
Fő kategória:levesek
Étkezés:ebéd
Szezon:téli, szezonfüggetlen
Alkalom:vasárnapi ebéd, karácsony, újév, húsvét
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:min. 120 perc
Konyha:magyar
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Csontleves májgombóccal

Egy igazi vasárnapi ebéd sok helyen elképzelhetetlen húsleves nélkül. Egy ízletes májgombóc pedig igazán fel tudja dobni a már jól megszokott csontlevest. Csontlevest készíthetünk bármilyen csontból (marha, sertés stb.). Én most oldalast vettem hozzá, csakhogy extra húsos legyen a leves. De választhatunk velős marhacsontot is, így az előétel lehet velős pirítós.


 Hozzávalók (6-8 személyre)

  • 500 g sertésoldalas
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 db fokhagyma
  • 1 tk. egész bors
  • 1 tk egész köménymag
  • 3 db szegfűszeg vagy szegfűbors
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db kisebb karalábé
  • 1 db kisebb zeller
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 1 db kelkáposzta levél
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 5 l hideg víz

májgombóc:

  • 15 dkg csirkemáj
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 db tojás
  • 1 tk. étolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • őrölt fekete bors
  • 1 tk. majoránna
  • 6 ek. zsemlemorzsa

 Elkészítés

1. A húst megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd egy fazékba tesszük. Ha csonttal dolgozzunk, akkor feldaraboljuk (vagy a hentessel feldaraboltatjuk) és leforrázzuk. Ha velős csontot vettünk, akkor a két végét sózzuk be, hogy ne jöjjön ki belőle a velő. Hideg vízzel felöntjük és felforraljuk. Megsózzuk és a forráskor képződő habot szűrőkanállal leszedjük.

Ezután már nem szabad forralni, csak gyöngyözve forrjon a leves.

2. A megmosott, héjas vöröshagymát, fokhagymát félbevágjuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk a vágási felületnél, majd beletesszük a levesbe.

Egy tea tojást megtöltünk a következő fűszerekkel: egész bors, egész köménymag,  egész szegfűszeg vagy szegfűbors. (Ha nincs tea tojásunk, akkor közvetlenül a levesbe is tehetjük a fűszereket.) Lassú gyöngyöző forralással főzzük kb. 1 órán át.

3. Egy óra múlva beletesszük a megtisztított zöldségeket. A paprikát, paradicsomot és petrezselyemzöldet egészben tegyük bele, a többit nagyobb darabokra vágva. Szüksége esetén még sózunk, de ügyeljünk arra, hogy a májgombóc belefőzésével is fog még ízt kapni a leves. Összesen kb. 3 órát főzzük a levest (de ez függ attól is, hogy milyen húst/csontot választottunk).

4. Ezalatt elkészítjük a májgombócot. A zsemlét vízbe vagy tejbe (lehet a kettő keveréke is) áztatjuk.

5. Egy kevés étolajban aranybarnára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldpetrezselymet és pár percig tovább melegítjük. Hozzáadjuk a vízbe/tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsemléhez.

6. A májat megmossuk, a hártyát eltávolítjuk, majd apró kockára vágjuk és ezt is a zsemléhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk majoránnával. Majd az egészet átöntjük egy aprítógépbe vagy turmixgépbe és apróra daraboljuk. Hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát és alaposan elkeverjük, majd 15 percre hűtőbe tesszük.

7. Belefőzzük a májgombócot is a levesbe, vagy külön kiszedünk a levesből és úgy főzzük meg (de a végén öntsük vissza a levet a többihez, mert ez sokkal fűszeresebb). Két kávéskanál segítségével kb. 2 cm-es gombócokat formázunk (nem nagyon duzzad meg). A masszának sűrűnek kell lennie, de nem annyira, hogy kemény gombócokat formázzunk. Ha túl lágy, akkor adjunk hozzá még zsemlemorzsát. Gyöngyözve forrjon a leves, így 10 perc elég neki. Ha kész, akkor szűrőkanállal kiszedjük, és tálalásig melegen tartjuk.

8. Ha a leves elkészült, akkor legalább 30 percet pihentetjük, majd átszűrjük.

Tálalásnál adjunk hozzá még kifőzött csigatésztát is, és a leves tetejét szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!