Konyha: | magyar |
Fő kategória: | desszertek |
Étkezés: | tízórai, uzsonna |
Szezon: | szezonfüggetlen |
Alkalom: | Valentin-nap, vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 30 perc |
Speciális összetevő: | húsmentes |
Népszerű témák: | palacsinta |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Csúsztatott palacsinta puncsmártással
Remek palacsinta recept, ha valami igazán édesre vágyunk.
Hozzávalók (4-6 személyre)
a palacsintához:
30 dkg liszt
5 db tojás
5 dkg vaj
3 dl tej
2 dl tejszín
15 dkg porcukor
5 g vaníliás cukor
só
a puncsmártáshoz:
2 tojás sárgája
10 dkg kristálycukor
3 dkg krémpor vagy liszt
0,5 l tej
2 dkg vaníliás cukor
0,25 dl rum
piros ételfesték
mazsola
vaj a sütéshez
reszelt csokoládé vagy cukrozott kakaópor
Elkészítés
1. A tojások sárgáját összekeverjük a porcukor 2/3 részével és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a vajat és habosra keverjük.
2. Hozzáadjuk a lisztet, a tejet és a tejszínt, majd simára keverjük. Állaga olyan legyen, mint a simára kevert tejfölnek.
3. A tojásfehérjét a maradék porcukorral kemény habbá felverjük. Óvatosan hozzákeverjük a masszához.
4. A sütéshez vajat olvasztunk, és ezt locsoljuk a palacsintasütőbe minden egyes palacsinta sütése előtt. Merőkanállal a palacsintasütőbe tesszük a sűrű tésztát, egyenletesen eloszlatjuk és közepes lángon lassan sütjük.
Amikor az alja megsült, akkor átcsúsztatjuk egy tányérra és betesszük a 200 C fokra előmelegített sütőbe, hogy a teteje is megsüljön. Nem kell teljesen átsülnie, csak ne legyen nyers.
Amikor az összes palacsintát megsütöttük, akkor tegyük egy vajjal kikent hőálló tálba az egyik palacsintát, tetejét szórjuk meg reszelt csokoládéval, vagy cukrozott kakaóporral. Tegyük rá a következő palacsintát és ezt is így borítsuk be. A többi palacsintát is hasonlóan rétegezzük, de a legutolsót sült felével lefelé fordítsuk.
kb. 10-15 percre 200 C fokos sütőbe tesszük.
Puncsmártást kínálunk hozzá.
Puncsmártás
A tejet felforraljuk. Vaníliás cukorral elkeverjük.
A tojások sárgáját elkeverjük a kristálycukorral és a liszttel vagy krémporral. Felöntjük a felforralt tejjel, majd vízfürdő felett, folyamatos kevergetéssel addig főzzük, míg sűrű krémet kapunk.
A tűzről levesszük és reszelt narancs- és citromhéjat, mazsolát és rumot keverünk bele. Piros ételfestékkel rózsaszínre színezzük.