Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Cukkíni Orly módra Remoulade-mártással és párolt rizzsel

Cukkíni Orly módra Remoulade-mártással és párolt rizzsel
Cukkíni Orly módra Remoulade-mártással és párolt rizzsel
Fő kategória:köret
Étkezés:ebéd, vacsora
Szezon:nyári, szezonfüggetlen
Alkalom:vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség:nehéz
Elkészítési idő:max. 60 perc
Speciális összetevő:húsmentes
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Cukkíni Orly módra Remoulade-mártással és párolt rizzsel

A cukkínit rengeteg féleképpen el lehet készíteni. Nagyon finom rántva is, de talán egy kicsit egyszerűbb az Orly massza, azaz a sörtészta.


Hozzávalók (3-4 személyre):

3 db cukkíni

3 db tojás

3 dl világos sör

30 dkg finomliszt

étolaj

párolt rizs

 

a Remoulade-mártáshoz

1 db tojás sárgája

1,5 dl étolaj

őrölt fehér bors

1 dl tejszín

2 ek. tejföl

0,5 dl fehérbor

2 ek. mustár

fél citrom leve

10 dkg csemegeuborka

1 csomó petrezselyemzöld

1 csomó metélőhagyma

1 kk. kapribogyó

egy kevés tárkonylevél

 

Elkészítés:

1. A cukkíniket megmossuk, felkarikázzuk és alaposan besózzuk. 5-8 percig állni hagyjuk.

Elkészítjük a sörtésztát. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgájához habverővel hozzákeverjük a sört és a lisztet. Pár csepp étolajat is teszünk bele és megsózzuk. Kis adagokban hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A cukkíniket előbb lisztbe forgatjuk, majd az elkészített Orly masszába, és bő forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük a felesleges olajat.

2. A Remoulade-mártáshoz először házi majonézt készítünk. A tojás sárgáját beletesszük egy keverő tálba, hozzáadunk 1 kk. citromlevet, 1 kk. mustárt és elkeverjük egy habverővel. Majd vékony sugárban, lassan a tojáshoz adagoljuk a kimért étolajat és közben folyamatosan habverővel kevergetjük.

3. Az így elkészített majonézt sózzuk, felhígítjuk tejszínnel, tejföllel, fehérborral és őrölt fehér borsot adunk hozzá. Végül belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet, kapribogyót, tárkonylevelet, metélőhagymát és a csemegeuborkát.

Párolt rizs készítése

Köretként párolt rizst készítünk. Használhatunk zacskós rizst is vagy kirpópálhatjuk így is:  

a) A rizst megmossuk, átválogatjuk és egy szűrőbe tesszük lecsöpögni, szikkadni.

b) Egy lábosban a rizs mennyiségéhez viszonyítva kétszer annyi sós vizet forralunk.

c) Ha a rizs már nem nedves, akkor forró olajban átforrósítjuk (rakhatnunk bele egy megtisztított fél vöröshagymát is) és a sós vízzel felöntjük. Néhányszor átkeverjük, míg újra fel nem forr a víz. Addig szabad csak keverni, amíg a rizsszemek kemények. Ha már kissé puhák, akkor a keveréstől nyálkás állaguk lesz.

d) Ha felforrt a víz, akkor lefedjük és sütőbe tesszük. Igen, a lábost a fedővel együtt betesszük a meleg (110 fokos) sütőbe. Persze ehhez ne műanyag fülű lábost használjunk!

Ha ez nem megoldható, akkor öntsük a rizst a vízzel együtt egy jénai tálba és fedjük le alufóliával. Kb. 15 perc kell neki.

Az elkészült rizst sütővillával keverjük át egyszer, így nem lesz ragadós a rizsünk. Keverhetünk bele egy kevés vajat is.