• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Cukkíni Orly módra Remoulade-mártással és párolt rizzsel

Cukkíni Orly módra Remoulade-mártással és párolt rizzsel
Cukkíni Orly módra Remoulade-mártással és párolt rizzsel
Fő kategória:köret
Étkezés:ebéd, vacsora
Szezon:nyári, szezonfüggetlen
Alkalom:vasárnapi ebéd
Elkészítési nehézség:nehéz
Elkészítési idő:max. 60 perc
Speciális összetevő:húsmentes
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Cukkíni Orly módra Remoulade-mártással és párolt rizzsel

A cukkínit rengeteg féleképpen el lehet készíteni. Nagyon finom rántva is, de talán egy kicsit egyszerűbb az Orly massza, azaz a sörtészta.


Hozzávalók (3-4 személyre):

3 db cukkíni

3 db tojás

3 dl világos sör

30 dkg finomliszt

étolaj

párolt rizs

 

a Remoulade-mártáshoz

1 db tojás sárgája

1,5 dl étolaj

őrölt fehér bors

1 dl tejszín

2 ek. tejföl

0,5 dl fehérbor

2 ek. mustár

fél citrom leve

10 dkg csemegeuborka

1 csomó petrezselyemzöld

1 csomó metélőhagyma

1 kk. kapribogyó

egy kevés tárkonylevél

 

Elkészítés:

1. A cukkíniket megmossuk, felkarikázzuk és alaposan besózzuk. 5-8 percig állni hagyjuk.

Elkészítjük a sörtésztát. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgájához habverővel hozzákeverjük a sört és a lisztet. Pár csepp étolajat is teszünk bele és megsózzuk. Kis adagokban hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A cukkíniket előbb lisztbe forgatjuk, majd az elkészített Orly masszába, és bő forró olajban kisütjük, majd lecsepegtetjük a felesleges olajat.

2. A Remoulade-mártáshoz először házi majonézt készítünk. A tojás sárgáját beletesszük egy keverő tálba, hozzáadunk 1 kk. citromlevet, 1 kk. mustárt és elkeverjük egy habverővel. Majd vékony sugárban, lassan a tojáshoz adagoljuk a kimért étolajat és közben folyamatosan habverővel kevergetjük.

3. Az így elkészített majonézt sózzuk, felhígítjuk tejszínnel, tejföllel, fehérborral és őrölt fehér borsot adunk hozzá. Végül belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet, kapribogyót, tárkonylevelet, metélőhagymát és a csemegeuborkát.

Párolt rizs készítése

Köretként párolt rizst készítünk. Használhatunk zacskós rizst is vagy kirpópálhatjuk így is:  

a) A rizst megmossuk, átválogatjuk és egy szűrőbe tesszük lecsöpögni, szikkadni.

b) Egy lábosban a rizs mennyiségéhez viszonyítva kétszer annyi sós vizet forralunk.

c) Ha a rizs már nem nedves, akkor forró olajban átforrósítjuk (rakhatnunk bele egy megtisztított fél vöröshagymát is) és a sós vízzel felöntjük. Néhányszor átkeverjük, míg újra fel nem forr a víz. Addig szabad csak keverni, amíg a rizsszemek kemények. Ha már kissé puhák, akkor a keveréstől nyálkás állaguk lesz.

d) Ha felforrt a víz, akkor lefedjük és sütőbe tesszük. Igen, a lábost a fedővel együtt betesszük a meleg (110 fokos) sütőbe. Persze ehhez ne műanyag fülű lábost használjunk!

Ha ez nem megoldható, akkor öntsük a rizst a vízzel együtt egy jénai tálba és fedjük le alufóliával. Kb. 15 perc kell neki.

Az elkészült rizst sütővillával keverjük át egyszer, így nem lesz ragadós a rizsünk. Keverhetünk bele egy kevés vajat is.

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!