Fő kategória: | desszertek, vendégvárók |
Étkezés: | tízórai, uzsonna |
Szezon: | őszi, szezonfüggetlen |
Alkalom: | szilveszter, Halloween |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Speciális összetevő: | húsmentes |
Népszerű témák: | szilveszteri buli receptek, villámgyors receptek elfoglalt embereknek |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Egyszerű almakrémes papucs leveles tésztából
A leveles tésztából készülő sütemények talán a legegyszerűbbek és leggyorsabbak. A recept úgy jött létre, hogy valami gyors vendégvárót kellett készítenem. Ennél gyorsabb és finomabb vendégvárót nem is találhattam volna.
Diéta miatta az almakrémet cukor helyett xilittel készítettem, de cukorral is jó, illetve bármilyen lekvárral is helyettesíthetjük, hogy még gyorsabban elkészüljön a süti.
Hozzávalók:
leveles tészta (3 csomag Tante Fanny friss leveles tésztát használtam)
az almakrémhez:
6-7 db alma meghámozva és feldarabolva
1 ek. citromlé
ízlés szerint cukor vagy xilit
1 tk. őrölt fahéj
ízlés szerint őrölt szegfűszeg
ízlés szerint őrölt kardamom
1,5 dl víz
a kenéshez: 1 db tojás
a díszítéshez: dió
Elkészítés:
1. Az almakrémmel kezdjük. Ehhez a hozzávalókat kevés vízzel felfőzzük és utána összeturmixszoljuk. Kicsit hagyjuk kihűlni.
2. Ha Tante Fanny leveles tésztával dolgozunk, akkor miután kivettük a hűtőből kb. 20 percig hagyjuk szobahőmérsékleten. Csak ezután kezdjünk el vele dolgozni.
Ezt a tésztát csak ki kell tekerni, nem szükséges nyújtani. (Ha más leveles tésztával dolgozunk, akkor nyújtsuk ki 0,5 cm vastagságúra.)
Téglalapokat vágunk belőle és egy kanál almakrémet rakunk minden téglalap közepére. A téglalapok egymással átlósan szembeni sarkait egymásra hajtjuk.
3. Az így elkészített papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük felvert tojással és a tészta közepére diót teszünk.
Előmelegített 200 C fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt sülnek meg.
Tálalásnál porcukorral is meghinthetjük.