Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”

Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”
Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”
Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”
Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”
Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”
Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”
Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”
Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”
Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”
Konyha:magyar
Fő kategória:desszertek
Étkezés:uzsonna
Szezon:szezonfüggetlen
Alkalom:farsang, Valentin-nap, húsvét, vasárnapi ebéd, szilveszter, újév
Elkészítési nehézség:nehéz
Elkészítési idő:max. 90 perc
Speciális összetevő:húsmentes
Népszerű témák:szilveszteri buli receptek
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Farsangi fánk rumos barackízzel és ”csokis álomfánk”

A nagyi-féle szalagos fánkot néhány trükk segítségével könnyedén elkészíthetjük, és egy kevés csokoládémártás, tortadara felhasználásával pedig az amerikanizáció irányába is terelhetjük (bár ez nem kifejezett szándékunk, de néha a hagyományos barackízes fánk, már túlságosan unalmas lehet).


Hozzávalók (15 darabhoz):

50 dkg szitált finomliszt

2,5 dkg élesztő

5 tojássárgája

5 dkg szitált porcukor

4 dkg vaj

2 kk. rum

3 csipet só

3,5 dl tej

 

a csokoládémártáshoz:

100 ml tej

2 db tojás sárgája

100 g kristálycukor

15 g finomliszt

75 ml habtejszín

100 g csokoládé

20 g kakaópor

 

A díszítéshez:

színes toradara

Elkészítés:

1. A kimért lisztet és a tejet kb. 40 C fokra langyosítjuk. Ez azért fontos, mert az élesztő ilyen hőmérsékleten tud megfelelően működni.

2. Egy kisebb keverőtálban kovászt készítünk: az élesztőt belemorzsoljuk és megszórjuk porcukorral. Kezünkkel összemorzsoljuk a két anyagot. A porcukor folyós állagúvá fogja tenni az élesztőt. Ekkor kevés tejet adunk hozzá, és annyi lisztet, hogy tejföl sűrűségű anyagot kapjunk. Kezünkkel dolgozva csomómentes kovászt készítünk.

3. A kimért lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleszórjuk a sót, majd beleöntjük a másik keverőtálból a kovászt. A kovász tetejét megszórjuk kevés liszttel (épp, hogy befedje), majd ruhával letakarva, meleg helyen kb. 20 percig pihentetjük. Mivel itt is kb. 40 C fok kell az élesztőnek, tegyük a tésztát 40 C fokra beállított sütőbe.

4. Akkor jó a kovász, ha ujjunkkal megnyomkodjuk és a felülete nem nyomódik be, hanem visszaugrik. Ekkor hozzákeverjük a maradék porcukrot, a maradék langyos tejet és a tojások sárgáját, valamint a felolvasztott, langyos vajat. Tegyünk rumot is a tésztába, mivel a rum gátolja azt, hogy a tészta túl sok zsiradékot szívjon magába a sütésnél.

A tésztát alaposan összedolgozzuk, úgy hogy kezünkkel mindig a tészta alá nyúlunk és hozzáütjük az edény falához. Ha szükséges kevés lisztet adhatunk még hozzá.

Ezután újabb kelesztés következik, meleg helyen kb. 20 perc, amíg a tészta duplájára nő.

5. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük. A tetejét és a sodrófát is belisztezve kinyújtjuk a tésztát 2 cm vastagságúra. Lisztbe mártott szaggatóval (vagy pohárral) kerek formákat szúrunk ki, melyeket egy lisztezett tálra teszünk. (Ha lyukas közepű fánkot szeretnénk, akkor egy kisebb kiszúróval a közepét is szedjük ki a tésztának).  A kiszúrt formákat letakarjuk és ismét pihentetjük 10-15 percet.

6. Felforrósítjuk az olajat. A megkelt tésztát közepétől kifelé kissé meghúzogatjuk, a felesleges lisztet lerázzuk, ha nem szúrtuk ki a közepét, akkor ujjunkkal mélyedést nyomunk a közepébe, és úgy tesszük bele az olajba, hogy a mélyedés lefelé legyen. Kb. 3-4 darabot teszünk bele a lábosba, majd rögtön lefedjük. Azért szükséges minél hamarabb lefedni, mert így a kialakuló gőzök bezáródnak és ezek húzzák fel, teszik magassá a tésztát. Pár perc után a fedőt levesszük, a fánkokat átfordítjuk és a másik felüket is aranysárgára sütjük. Ekkor már nem kell rá fedő, mivel a gőzök most már lefelé nyomnák a tésztát.

A megsült fánkokat szűrőkanállal kivesszük és papírtörlőre vagy csepegtető rácsra tesszük, a lyukkal lefelé, hogy kicsepegjen belőle a felesleges olaj.

A kisült fánkot megszórhatjuk porcukorral vagy rummal elkevert baracklekvárral is kínálhatjuk. Szerintem viszont csokoládémártással az igazi.

 

Csokoládémártás

Egy keverőtálba habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral.

Ezután végig vízgőz felett dolgozunk habverővel (és nagyon gyorsan).

Tegyünk egy keverőtálat egy lábos forró víz tetejére. A keverőtálba előbb a csokoládét tegyük összetörve. Ha felolvadt, akkor a kakaóport is hozzáadjuk, majd a habosra kevert tojások sárgáját. Hozzáadjuk a lisztet és felöntjük tejjel. Folyamatos kevergetés mellett befőzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Végül tejszínnel dúsítjuk.

Kevés vaj hozzáadásával fényesebbé tehetjük a mártást.

A fánkok egyik felét belemártjuk a csokoládémasszába és színes tortadarával megszórjuk.