Fő kategória: | szárnyas ételek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | szezonfüggetlen |
Alkalom: | vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Elkészítési idő: | max. 60 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, tojásmentes |
Népszerű témák: | testépítős ételek, fogyókúrás ételek |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Fokhagymás rakott pulykamell cukkínivel és bulgurral (alakbarát)
Egy reform módon készített étel, melyet diétánkba is beilleszthetünk.
Hozzávalók (4 személyre)
- 2 ek. olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 400 g pulykamell
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt fehér bors
- őrölt szerecsendió
- szárított oregánó
- víz vagy alaplé
- 1 db cukkini
- 100 g bulgur
- 125 g zsírszegény sajt
- 3 ek. vaj
- 3 ek. zabpehelyliszt
- 4 dl tej (1,5 %)
Elkészítés
1. A húst megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, a cukkinit pedig kb. 1 cm-es szeletekre.
2. A bulgurnak felforralunk 3 dl vizet egy kevés sóval. Ha felforrt, akkor beleöntjük a bulgurt, majd levesszük a tűzről és lefedve hagyjuk megpuhulni kb. 15-20 percig.
3. A cukkini szeleteket sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és oregánót teszünk rá, majd alaposan összekeverjük és állni hagyjuk.
4. Felforrósítjuk az olívaolajat és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Rátesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk. Fedő nélkül lepirítjuk a húst. Pirosas kérget kell, hogy kapjon. Ekkor felöntjük egy kevés vízzel és fedő alatt pároljuk. Majd ismét fedő nélkül pirítjuk, újra felöntjük vízzel és pároljuk. Ettől szaftos lesz a hús. A legvégén zúzott fokhagymát adunk hozzá.
5. Elkészítjük a besamel mártást. Ehhez először felforraljuk a tejet, majd félretesszük. Egy másik lábosban felforrósítjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Lassú tűzön, addig hevítjük, míg habozni nem kezd. Állandó habverővel történő keverés mellett felöntjük a forró tejjel. Sózzuk, őrölt szerecsendióval megszórjuk és felforraljuk. Végül belekeverünk egy kevés reszelt sajtot és zúzott fokhagymákat is.
6. Egy jénai tálban vagy más hőálló tálban összeállítjuk az egészet. A tál aljára kerül a bulgur szétterítve, rá a hagymás hús. Utána a cukkini szeletek. Az egészet leöntjük a besamel mártással és a tetejére sajtot szórunk. 180 C fokos előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.