Fő kategória: | szárnyas ételek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | szezonfüggetlen |
Alkalom: | karácsony, szilveszter, vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | könnyű |
Speciális összetevő: | tojásmentes, fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, gluténmentes |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Fokhagymás-vajas sült csirke, fűszeres burgonyával
Egy szaftos csirkemell receptje, melyben a csirke omlósságát a bőre alá benyomkodott fokhagymás vaj és a legvégén rásütött sonka biztosítja.
Hozzávalók (2 személyre):
1 db bőrös csirkemell
4 gerezd fokhagyma
2 ek. vaj
½ csomag sültcsirke fűszersó
2 ek. olívaolaj
4 db burgonya
2 dl alaplé vagy víz
2 szelet Pápai Kőröshegyi sonka
Elkészítés:
1. A csirkemellet előkészítés után bedörzsöljük a fűszersóval. A bőrét ujjunk segítségével elválasztjuk a hústól.
2. A vajat összekeverjük 2 db zúzott fokhagymával és egy kanál segítségével benyomkodjuk a csirke bőre alá. Egyenletesen eloszlatjuk. (Tehetünk a vajba fűszernövényeket is.)
Az így elkészített csirkét egy hőálló tálba tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk és alaplevet vagy vizet öntönk alá. Beletesszük a maradék fokhagymát. Az egészet alufóliával lefedjük és kb. 1,5 óráig 200 C fokon sütjük. Közben a saját levével időnként meglocsoljuk. Az utolsó fél órában hozzáadjuk a kockára vágott, sültcsirke fűszersóban átforgatott burgonyát is. A végén reteszük a sonka szeleteket és ropogósra pirítjuk.