Konyha: | magyar |
Fő kategória: | zöldséges ételek |
Étkezés: | ebéd |
Alkalom: | vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Speciális összetevő: | húsmentes |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Gombával töltött palacsinta rántva
Bonyolultan hangzik, de viszonylag egyszerű elkészíteni. Megéri kipróbálni egy vasárnapi ebédre.
Hozzávalók (4 személyre)
a palacsintához:
- 30 dkg finomliszt
- 3 db tojás
- 2 dkg só
- 1,5 dl tej
- 2,5 dl szódavíz
- a töltelékhez és a tejszínes gombás mártáshoz:
- 500 g csiperkegomba
- 3 ek. vaj
- 3 ek. liszt
- 4 dl tej
- só
- őrölt szerecsendió
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 1 db vöröshagyma
- víz
- tejszín
- étolaj
a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
köretnek: párolt rizs
Elkészítés
1. Olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük. Ha már elpárolgott a leve, és szépen megpirult, akkor hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet. Rövid ideig pirítjuk vele, majd a felét kivesszük és félretesszük, mert ez megy majd a töltelékbe.
2. A serpenyőben maradt gombát kevés liszttel megszórjuk. Rövid ideig pirítjuk, majd vízzel felöntjük. Kiforraljuk, és tejszínnel dúsítjuk. Ezt is átforraljuk, majd félretesszük.
3. Besamelt készítünk. Ehhez először felforraljuk a tejet, majd félretesszük. Egy másik lábosban felforrósítjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Lassú tűzön, addig hevítjük, míg habozni nem kezd. Állandó habverővel történő keverés mellett felöntjük a forró tejjel. Sózzuk, őrölt szerecsendióval megszórjuk és felforraljuk. Félretesszük, és ha már langyos, akkor belekeverjük az elején félretett pirított gombát.
4. Elkészítjük a palacsintákat. Keverőtálba szórjuk a lisztet és a sót, majd ráöntjük a tojásokkal elkevert tejet és szódavíz hozzáadásával hígítjuk. Csomómentesre elkeverjük.
Palacsintasütőbe kevés étolajat forrósítunk, merőkanállal beleszedjük a tésztát, egyenletesen eloszlatjuk. Mindkét oldalát megsütjük.
5. Az elkészült palacsintákat megkenjük a gombás besamel mártással. Két szélét behajtjuk a palacsintának, és rá merőlegesen feltekerjük. Lisztbe, felvert sózott tojásba, végül zsemlemorzsába mártjuk, és bő forró olajban kisütjük.
Párolt rizst tálalunk mellé és az elkészítetett tejszínes gombás mártást.