• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Gundel-palacsinta

Gundel-palacsinta
Gundel-palacsinta
Gundel-palacsinta
Gundel-palacsinta
Gundel-palacsinta
Konyha:magyar
Fő kategória:desszertek
Étkezés:uzsonna
Alkalom:Valentin-nap
Elkészítési nehézség:közepes
Elkészítési idő:max. 30 perc
Speciális összetevő:húsmentes
Népszerű témák:palacsinta
Árszint:közepes árkategóriájú hozzávalók

Gundel-palacsinta

A Gundel-palacsinta a leghíresebb magyar vendéglátós dinasztia tagjához, Gundel Károly nevéhez fűződik. A recept sok mindenben különbözik a hagyományos palacsintareceptektől. A tésztához az eredeti receptben reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot is adnak. A tölteléke csakis rumos diókrém lehet és le kell önteni étcsokoládéból készült mártással. Külön téma és időnként vita tárgya, hogy az elkészült palacsintákat háromszögre hajtjuk vagy hengerré tekerjük. Én maradtam a feltekert változatnál és így készítettem el ezt a nagy múltú, hungarikumnak számító receptet.

Hozzávalók (9 db palacsintához)

300 g finomliszt

1 csipet só

3 egész tojás

200 ml tej

40 g kristálycukor

10 g vaníliás cukor

400 ml szódavíz

1/2 citrom reszelt héja

a sütéshez: 1 ek. vaj

 

a diótöltelékhez:

100 g darált dió

75 g kristálycukor

1 db egész fahéj

1/2 citrom reszelt héja

1/2 narancs reszelt héja

250 ml tejszín

1 ek. rum

ízlés szerint mazsola

 

a csokoládémártáshoz:

2 db tojás sárgája

20 g krémpor (vagy liszt)

40 g kakaópor

100 g étcsokoládé

100 g cukor

5 dl tej

vaníliás cukor

rum

 

Elkészítés

1. Kezdjük a diótöltelékkel. Ehhez a diót szükség esetén ledaráljuk. Egy lábosba 250 ml tejszínt öntünk és beletesszük a fahéjat. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a 75 g cukrot, egy fél citrom és narancs reszelt héját. Folyamatos kevergetés mellett kb. a felére forraljuk el a tejszínt, hogy tejföl sűrűségű legyen. A végén kivesszük belőle a fahéjat és 1 ek. rumot elkeverünk benne.

2. A palacsintához egy keverőtálba szitáljuk a lisztet. Hozzáöntjük a tojásokkal elkevert tejet, és a szódavízzel simára keverjük egy habverő segítségével. Az eredeti receptben reszelt citromhéj és vaníliás cukor is van, így ezekkel tovább ízesíthetjük kedvünk szerint.

Folyós állagúnak kell lennie. 1 merőkanálnyit rakunk a felforrósított serpenyőbe, melyet felolvasztott vajjal (ecset segítésével vékonyan) kikentünk. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk, és mindkét oldalát megsütjük a palacsintának.

3. Csokoládémártás: a tejet feltesszük forrni. Addig a csokoládét összetörjük, és vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a krémport, a kakaóport és a vaníliás cukrot. Majd felöntjük a meleg tejjel a vízgőz felett. Állandó keverés mellett tejföl sűrűségűre készítjük. Közben hozzákeverjük az elkészített csokoládét.

Tálaláskor a palacsintákat egyenletesen megkenjük a diótöltelékkel. Henger alakúra formázzuk, csokoládémártást teszünk az egyik felükre, a másikat pedig szitált porcukorral díszítjük.

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!