Konyha: | mediterrán |
Fő kategória: | tészták |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | szezonfüggetlen |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 90 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, húsmentes |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Házi készítésű hosszúmetélt tejszínes-gombás szósszal
A házi készítésű tésztában biztosan tudhatjuk, hogy az van benne, amit beletettünk. Nincs semmi tartósítószer és mesterséges anyag. Ráadásul sokkal hamarabb készre lehet főzni.
Lehet, hogy időigényesebb a gyúrás és pihentetés miatt, de sokkal finomabb. Talán azért is lehet jobb, mert a gyúrással beleadunk minden energiát és szeretet.
Hozzávalók (2-3 személyre)
a tésztához:
- 120 g finomliszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 2 ek. hideg víz
- étolaj a kenéshez
a gombás szószhoz:
- olívaolaj
- 5 db gomba
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 1 dl tejszín (lehet tejföl is)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt fehér bors
- 1 ek. liszt
- víz
Elkészítés
1. A lisztet a gyúródeszkára szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, és beletesszük a külön tálkába felütött tojást. Megsózzuk, és hozzáadjuk a vizet.
Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat. Ez időben több, mint 15 percet is jelenthet. A jó tészta, egynemű, felülete sima, és ha kettévágjuk, akkor a belső felülete kissé fényes.
A begyúrt tésztát cipó alakúra formázzuk és felületét étolajjal vékonyan megkenjük. Egy tálra tesszük, melyet szintén meglocsolunk egy kevés étolajjal, mert ahol nem védjük a felületet a kiszáradástól, ott a tészta szikkadt lesz, és nyújtáskor ”kicserepesedik”.
Ha nem akarunk olajat használni, akkor tekerjük alufóliába a cipót és tegyük be a hűtőbe.
A cipót 20 percig pihentetjük.
Ezután lisztezett gyúródeszkára tesszük és vékonyan kinyújtjuk. Kb. 30 percig szikkadni hagyjuk, ezalatt többször megfordítjuk.
A tésztát éles késsel (vagy tésztavágóval) hosszúmetéltre vágjuk. Néhány percig tovább szikkasztjuk, majd forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Kevesebb idő alatt fő meg, mint a bolti tészta, így figyeljünk rá.
2. Elkészítjük a gombás szószt. Ehhez kevés olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk. Ha a gomba elfőtte a levét, megszórjuk petrezselyemzölddel, majd liszttel, és néhány percig tovább pirítjuk. Felöntjük vízzel és alaposan elkeverjük. Kiforraljuk, tejszínnel dúsítjuk és hozzákeverjük a kifőtt tésztát.