Fő kategória: | zöldséges ételek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | tavaszi |
Alkalom: | húsvét |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 90 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, tojásmentes, húsmentes |
Népszerű témák: | fogyókúrás ételek, testépítős ételek |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Juhtúrós árpagyöngy rizottó medvehagymás parajjal, karotta és cékla kísérővel
Tavaszi ízkavalkád színes hozzávalókból.
Hozzávalók (2-3 személyre)
a rizottóhoz
200 g árpagyöngy
1,5 dl száraz fehérbor
700 ml alaplé
100 g juhtúró
1 kisebb méretű vöröshagyma
1 ek. olívaolaj
1 csomó petrezselyemzöld
a medvehagymás parajhoz
1 csomó spenót
4-5 levél medvehagyma
2 ek. vaj
1 csipet só
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt fehér bors
kísérőkhöz:
4 db színes karotta
2 db cékla
1 marék tökmag
1 kisebb fej kelkáposzta
só
olívaolaj
Elkészítés
1. A rizottóhoz az árpagyöngyöt mossuk át, majd hagyjuk megszáradni. Ezután olívaolajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és hozzáadjuk az árpagyöngyöt. Addig pirítjuk együtt, míg az árpa át nem forrósodik, ekkor felöntjük fehérborral. Amikor a bor teljesen elpárolgott szakaszosan hozzáöntjük az alapleve. Kevergetve puhára fűzzük.
A végén belekeverjük a juhtúrót és a finomra vágott petrezselymet.
2. A karottát alaposan megmossuk, és egy tepsiben kevés olívaolajjal lelocsolva puhára sütjük. 200 C fokon légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt.
3. A céklát megmossuk, megpucoljuk és apró darabokra vágjuk. Vízben feltesszük főzni. Egy csipet cukrot és egy kevés sót adunk hozzá. Ha teljesen puhára főtt, akkor turmixgéppel pépesítjük. Egy kevés tejszínt is adhatunk hozzá.
4. Egy serpenyőben 2 ek. vajon megpároljuk a felaprított medvehagymát és a parajt. Sózzuk, őrölt fehérborssal és szerecsendióval fűszerezzük.
Tálaláskor beleforgatjuk a megsült és felkarikázott karottát is.
5. A kelkáposztát megmossuk, negyed cikkekre vágjuk és kivágjuk a torzsáját. Ha a sárgarépa elkészült, akkor ugyanabban a tepsiben megsüthetjük úgy, hogy megsózzuk és a tepsibe 1 dl vizet öntünk.
6. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.
Az elkészített rizottóra halmozzuk a zöldségeket és megszórjuk a pirított tökmaggal.