Konyha: | mediterrán |
Fő kategória: | tészták |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | tavaszi, szezonfüggetlen |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 90 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, húsmentes |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Juhtúrós-bazsalikomos ravioli tejszínes gombamártással
A ravioli töltelékéhez szinte bármilyen maradékot fel lehet használni. Vannak paradicsomos változatok, édes töltelékek és levesbetétként is használják. Ezúttal egy bazsalikomos tölteléket választottam.
Hozzávalók (2-3 személyre)
a tésztához:
- 120 g durumbúzaliszt (vagy búzafinomliszt)
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 2 ek. hideg víz
- étolaj és tojás a kenéshez
a tejszínes gombamártáshoz:
- olívaolaj
- 7 db gomba
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 2,5 dl tejszín (jó a szójatejszín is)
- 1 kis fej vöröshagyma
- só
- 1 csipet őrölt fehér bors
- 1 ek. liszt
- 1 dl víz
a juhtúrós-bazsalikomos töltelékhez:
- 150 g juhtúró
- 1 ek. olívaolaj
- 8-10 db friss bazsalikom levél
Elkészítés
1. A lisztet a gyúródeszkára szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, és beletesszük a külön tálkába felütött tojást. Megsózzuk, és hozzáadjuk a vizet.
Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat. Ez időben több mint 15 percet is jelenthet. A jó tészta, egynemű, felülete sima, és ha kettévágjuk, akkor a belső felülete kissé fényes.
A begyúrt tésztát cipó alakúra formázzuk és felületét étolajjal vékonyan megkenjük. Egy tálra tesszük, melyet szintén meglocsolunk egy kevés étolajjal, mert ahol nem védjük a felületet a kiszáradástól, ott a tészta szikkadt lesz, és nyújtáskor ”kicserepesedik”.
Ha nem akarunk olajat használni, akkor tekerjük alufóliába a cipót és tegyük be a hűtőbe.
A cipót 20 percig pihentetjük.
Ezután lisztezett gyúródeszkára tesszük és vékonyan kinyújtjuk. Kb. 30 percig szikkadni hagyjuk, ezalatt többször megfordítjuk.
2. Elkészítjük a tejszínes gombamártást. Ehhez kevés olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk. Ha a gomba elfőtte a levét, megszórjuk petrezselyemzölddel, majd liszttel, és néhány percig tovább pirítjuk. Felöntjük vízzel, (a legjobb, ha a tészta főzővizét használjuk) és alaposan elkeverjük. Kiforraljuk, tejszínnel dúsítjuk, és még egyszer átforraljuk.
3. A juhtúros-bazsalikomos töltelékhez a juhtúrót elkeverjük az olívaolajjal és a megmosott, felaprított bazsalikommal.
4. A tésztát vékonyan kinyújtjuk és félbe hajtjuk. Az egyik felére teáskanálnyi halmokat teszünk a töltelékből egyenlő távolságra, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Téglalapformákat vágunk ki a tésztából a töltelékkel együtt. A téglalapok szélét felvert tojással megkenjük és összenyomjuk a két réteg tésztát, villával lenyomkodjuk a széleit.
Forrásban lévő sós vízben megfőzzük a raviolit. Ha durumbúzaliszttel készítettük a tésztát, akkor 15 perc főzés is kellhet.